Pro-formazitting vanwege ‘moord in vereniging’ in parkeergarage The Bank

Op donderdag 14 november vindt in de rechtbank in Amsterdam de pro-formazitting plaats tegen Darnell T. (21) die wordt verdacht van de dodelijke schietpartij op Orpheo Gefferie (26) in de Amsterdamse parkeergarage The Bank op 18 mei 2019. Erxinio Luntungan (20) uit Amsterdam-Zuidoost, de schutter volgens de recherche, is nog altijd voortvluchtig.

Ruzie parkeerautomaat

Justitie vervolgt Darnell T. voor ‘moord in vereniging’ op Orpheo Gefferie uit Almere. Hij zou in de nacht van 17 op 18 mei voor Luntungan het vuurwapen uit de auto hebben gehaald, waarna die Gefferie doodschoot in parkeergarage The Bank vlakbij het Rembrandtplein in de Amstelstraat. Twee groepen twintigers die waren wezen stappen in de clubs Air en Blue Ivy kregen na sluitingstijd ruzie bij de parkeerautomaat, waarna Gefferie rond 4.20 werd neergeschoten. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Gefferie (bijnaam Boet) voetbalde in de jeugd van AFC en deed aan kickboksen. Hij liet een zoontje en een vrouw achter.

Top 600

Darnell T., die tot de Top 600 van criminele jongeren in Amsterdam behoort, werd vlak na de schietpartij aangehouden in een taxi samen met twee Amsterdammers (20 en 24) en een vrouw (22) uit Diemen. De andere drie kwamen al snel vrij, maar T. zit nog steeds vast. T. werd ruim twee jaar geleden vervolgd voor diefstal van sigaretten uit een bedrijfspand in Duivendrecht.

Voortvluchtig

Amsterdammer Erxinio Luntungan, die door justitie als schutter wordt gezien, is al bijna een half jaar voortvluchtig. Hij kwam al op jonge leeftijd in aanraking met de politie toen er een machinepistool onder zijn bed werd gevonden. Ook werd hij veroordeeld voor onder meer het stelen van twee Range Rovers en meerdere motoren. In februari stond hij terecht voor wapen- en munitiebezit plus het bezit van een gestolen horloge. Hij was op vrije voeten in afwachting van deze strafzaak.

Eerder geweld

Genciël “Genna” Feller, die begin september werd doodgeschoten op Curaçao, zat enige tijd vast voor de schietpartij in parkeergarage The Bank, maar hij kwam vrij omdat hij de fatale ruzie zou hebben willen sussen, zo bleek uit camerabeelden. Parkeergarage The Bank werd eerder korte tijd op last van burgemeester Femke Halsema korte tijd ‘s nachts gesloten omdat er in september 2018 ook al een zwaargewonde viel bij een schietpartij en criminelen tijdens het uitgaan hun vuurwapens hadden achtergelaten in hun geparkeerde auto’s.