Problemen bij de Antwerpse drugsbestrijding

De drugsbestrijding in Antwerpen verkeert in zwaar weer. Er is onmin ontstaan bij het zogenaamde Kali-team, een samenwerkingsverband tussen federale en lokale politie dat speciaal in het leven is geroepen om de bestrijding van de drugsmaffia in de havenstad ter hand te nemen.

De spanningen in het team kwamen onlangs tot een hoogtepunt, toen lokale agenten met groot machtsvertoon een actie uitvoerden op containerterminal 1742 tegen het zogenoemde Noodles-netwerk, een drugsbende rond twee Marokkaanse families. Die operatie vond buiten medeweten van de federale politie plaats. Zo melden Belgische media.

Beveiligde verdieping

Kort na de actie tegen het Noodles-netwerk vertrokken de federale agenten uit het kantoor van het Kali-team om terug te gaan naar de gebouwen van de federale politie. Het Kali-team – totaal zo’n 70 man sterk – werkt vanuit een speciaal beveiligde verdieping in het Digipolis-gebouw in Antwerpen.

‘Dit gooien wij niet zomaar weg’

De lokale politie houdt zijn drugsteam wél in het gebouw van het Kali-team. ‘Het stadsbestuur heeft 600.000 euro geïnvesteerd in dit speciale kantoor met alle mogelijke informatica. Dit gooien wij niet zomaar weg. Wij willen met de nieuwe Antwerpse procureur bekijken hoe het verder moet met het Kali-team’, stelt de lokale politie tegenover de krant Het Laatste Nieuws.