Proces begint tegen Robert Dawes (VIDEO) (UPDATE)

In Parijs begint maandag het proces tegen de Brit Robert Dawes (foto), die wordt beschouwd als een de grootste drugshandelaren van Europa. Dawes staat terecht voor de smokkel van 1300 kilo cocaïne. In Nederland deed hij onder andere zaken met Gwenette Martha. Dawes had meer bemoeienis met Nederland. 

Robert Dawes (1972), lid van een beruchte criminele familie in Nottingham, heeft vele bijnamen, zoals The Derby Man, The Voice en Franky. Hij wordt gezien als een van de grootste drugshandelaren van Europa, die wisselend resideert in Spanje en Dubai. Dawes doet zaken over de hele wereld: Zuid-Amerika, Azië, Rusland, Europa. Volgens de Franse openbaar aanklager is de organisatie van Dawes in zo’n 60 landen actief. In Nederland werkte The Derby Man onder andere samen met Gwenette Martha, die in mei 2014 werd geliquideerd. Hij zou samen met Martha in de pillen-productie hebben gezeten.

31 koffers met coke

Dawes wist lang uit handen van justitie te blijven. Tot eind 2015 toen de Spaanse politie een inval deed in zijn villa aan de Costa del Sol. De actie in Spanje was een internationale samenwerking tussen onder andere de Franse, Spaanse en Engelse autoriteiten. Dawes wordt verdacht van de import van 1300 kilo cocaïne via de Parijse luchthaven Roissy. De drugs waren afkomstig uit Venezuela en verpakt in 31 koffers. De Engelse National Crime Agency bleek geïnfiltreerd in het Venezolaanse drugskartel De Los Soles waardoor de zending gepakt kon worden.  Dawes had verschillende luchthavenmedewerkers omgekocht. Hieronder een filmpje van de gepakte coke, de aanhouding van Dawes en de doorzoeking van zijn woning (tekst loopt door onder de video):

Onschuldige vader

Bij het proces maandag in Parijs is ook Koen Meesters aanwezig. Hij volgt het proces, omdat Dawes mogelijk betrokken is bij de liquidatie van zijn onschuldige vader Gerard. Die werd in de vroeg avond van 28 november 2002 in de deur van zijn woning in Groningen doodgeschoten. Vader Gerard werd geliquideerd, omdat zijn zus Jeanet in Spanje een partij hasj van meer dan 1000 kilo zou hebben geript. Een van de eigenaren van die geripte partij was Robert Dawes.

Levenslang

De man die Gerard Meesters doodschoot is de Brit Daniel Sowerby. Hij kreeg in Nederland levenslang. Koen Meesters en zijn zus Annemarie hebben Sowerby opgezocht in zijn cel in de hoop of hij hun kon vertellen wie de opdrachtgever voor de liquidatie van hun vader was. Sowerby weigerde daar iets over te zeggen, maar Steven B., de man die Sowerby naar Groningen heeft gereden, had al wel eerder tegen de politie verklaard dat de organisatie die eigenaar was van de verdwenen partij hasj, achter de moord op de onschuldige Meesters zat. ‘Bij de hoeveelheid drugs die van de organisatie is verdwenen, is zo’n moord een passende reactie en het is niet verbazingwekkend dat zoiets gebeurt’, aldus Steven B. die inmiddels weer op vrije voeten is. Het Openbaar Ministerie denkt ook dat Robert Dawes achter de moord op Gerard Meesters zit; het onderzoekt nog de mogelijkheid om the Derby Man te vervolgen.

Scarface

Het is niet de laatste keer dat Dawes in verband wordt gebracht met een moord in Nederland. In 2010 wordt de 12-jarige Danny Gubbels het slachtoffer van een schietpartij. Hij zit te gamen in de woonwagen van zijn ouders als er verschillende salvo’s op de woning worden afgevuurd. 27 kogels uit onder andere een riot gun en een Kalasjnikov vliegen door de dunne muren van de woonwagen in Breda. Danny raakt dodelijk getroffen. Zijn  moeder wordt lichtgewond. Reden waarom de woonwagen wordt beschoten: vader John zou verantwoordelijk zijn voor een verdwenen cocaïnetransport ter waarde van 17 miljoen euro. Een van de gedupeerden: Samir “Scarface” B.. Het Openbaar Ministerie denkt dat ook nog een Engelsman heeft geïnvesteerd in de verdwenen partij cocaïne. Zijn naam: Robert Dawes. Ook hij zou dus mogelijk betrokken kunnen zijn bij de moord op de onschuldige Danny. De hele schietpartij zou bedoeld zijn om vader John te overtuigen dat hij met miljoenen euro’s over de brug moest komen.

Dawes is vandaag aanwezig in de rechtszaal. Hij riskeert een celstraf van 15 jaar voor de smokkel van 1300 kilo cocaïne. Naast Dawes staan ook drie leden van de Italiaanse maffiaorganisatie Camorra terecht. Het totale proces duurt 11 dagen. Koen Meesters woont ook morgen de rechtszaak bij.