Proces kofferbakmoord Oostvoorne uitgesteld

Het proces in de zaak van de kofferbakmoord in Oostvoorne dat dinsdag zou beginnen, is uitgesteld. Dat komt omdat zich een nieuwe vierde getuige heeft gemeld en omdat de moeder van verdachte Leon van M. terminaal ziek is.

De rechtbank in Rotterdam had eigenlijk 4 dagen voor het proces uitgetrokken, meldt RTV Rijnmond. Vandaag zouden verschillende deskundigen worden gehoord, onder andere over het dna dat bij het slachtoffer Caroline van Toledo is gevonden. Het Openbaar Ministerie meldde eerder dat er dna van Leon van M. was aangetroffen op materiaal waarmee het slachtoffer was vastgebonden.

Bedreigd

De nieuwe getuige, die anoniem wil blijven omdat hij bedreigd zou worden, bevestigt het motief van een eerdere getuige voor de moord op Van Toledo. De 35-jarige vrouw zou zijn omgebracht bij een overval die werd uitgevoerd omdat het slachtoffer in een apotheek werkte en makkelijk aan pillen kon komen. Maar er zijn ook verschillen tussen wat een eerdere getuige heeft verklaard en wat nu de nieuwe anonieme getuige vertelt. Volgens de laatste zouden de broer van Leon van M. en een vriend naar het huis van Caroline van Toledo in Oostvoorne zijn gegaan en hadden ze haar mishandeld. Ze riepen Leon erbij ‘om de rommel op te ruimen’. Die zou Caroline vervolgens in de kofferbak van haar auto hebben gelegd en de wagen in brand hebben gestoken. Het stoffelijk overschot van Van Toledo werd in september 2005 aangetroffen in haar uitgebrande auto.

Vier scenario’s

Een getuige heeft eerder verklaard dat de vader van Leon van M. een belangrijke rol in de moordzaak zou hebben gespeeld. De advocaat van Van M.: ‘We hebben nu 4 scenario’s. Wat gaat het OM daar mee doen?’ Van M. was al eerder als verdachte in beeld. In 2007 kwam hij vrij omdat justitie onvoldoende bewijs kon vergaren. In juli 2017 werd hij opnieuw opgepakt. Van M. die ontkent iets met de moord van doen te hebben gehad, is momenteel op vrije voeten met een enkelband.

Bungalow

Van Toledo woonde in Oostvoorne in een bungalow pal naast het huis van haar ouders. Om 05.00 op 3 september 2005 staat haar auto plotseling niet meer naast haar woning, de vaste plaats, maar ineens vóór haar huis. Ook brandt er licht en staat het ijzeren hek open. Ruim een half uur later wordt gezien dat haar huis aan de Molendijk in brand staat. Haar auto is weg. Deze wordt om ongeveer 06.30 teruggevonden bij het recreatieterrein Kruininger Gors in Oostvoorne. De uitgebrande auto met het stoffelijk overschot van Van Toledo staat dan op het afgelegen fietspad bij de Heindijk, achter het monument De Kogeloven.