Proces tegen verdachten aanslag Panorama van start

Op maandag 20 en dinsdag 21 mei begint in de rechtbank in Amsterdam de inhoudelijke behandeling van het proces over de aanslag op weekblad Panorama. In de Panorama van deze week blikt chef misdaad Vico Olling terug op de aanslag op ‘zijn blad’. Voor de beschieting met een antitankwapen van het kantoorpand in Amsterdam-Sloterdijk op 21 juni 2018 zitten drie verdachten vast: Richard Z. (42) uit Woerden, John P. (46) uit Spijkenisse en Mike van den B. (25) uit Rotterdam.

“Aanval op de persvrijheid”

Het Openbaar Ministerie verdenkt het drietal onder meer van poging tot moord in vereniging en verboden wapenbezit. Het OM sprak eerder van “een aanval op de persvrijheid”. De gevel van het redactiegebouw aan de Teleportboulevard werd ’s nachts onder vuur genomen met een antitankraket. Niemand raakte gewond, maar het pand raakte behoorlijk beschadigd. In eerste instantie werd gedacht dat de zaak niet voor juni behandeld zou worden.

Vechtpartij terras

In de papieren editie van Panorama die woensdag verscheen, blikt chef misdaad Olling in een persoonlijk verhaal terug op de aanslag. Voor het coverartikel sprak hij met enkele mensen in Woerden, de woonplaats van Richard Z., president van het chapter Silencio van motorclub Caloh Wagoh. Hij werd de ochtend na de aanslag opgepakt.

‘Bij jullie gaan de raketten tegen de gevel, maar hier worden die plannen gemaakt en de voorbereidingen getroffen,’ zegt iemand uit Woerden. Ook vertellen inwoners van de stad over een vechtpartij op een terras in de lente van 2018 nadat Caloh Wagoh-leden werd gevraagd hun hesjes uit te doen. Die weigeren, waarna de eigenaar van de kroeg rake klappen zou hebben gekregen. (tekst loopt door onder de advertenties).

Mocro Maffia

Olling laat doorschemeren dat hij ook niet precies weet wat de reden voor de aanslag is. Was het een achtergrondverhaal over de Mocro Maffia van de hand van Boevennieuws.nl dat slechts één dag in de winkels lag voor de aanslag? Kwamen de aanslagen op Panorama en De Telegraaf uit de hoek van Ridouan Taghi, zoals politie, justitie en de krant vermoeden? Is het echt zo dat Caloh Wagoh de vuile klusjes opknapt voor de Mocro Maffia? Feit is in elk geval dat Panorama de samenwerking met Boevennieuws beëindigde vanwege onder meer de aanslag.

Woordvoerder Worcc

Geen van de drie verdachten die vanaf maandag terechtstaan, wilde meewerken aan het coververhaal. Richard Z. wilde wel een interview geven tegen een vergoeding, maar dat weigerde Panorama. Wel sprak het blad met woordvoerder Worcc van Caloh Wagoh, in het bijzijn van zijn advocate. De bekendste leden van de motorclub, Keylow en Greg R., zitten momenteel vast op verdenking van betrokkenheid bij zware misdrijven, waaronder liquidaties. Worcc tegen Panorama: ‘Keylow is een spaak in het wiel. Als er een spaak wegvalt, draait het wiel gewoon door. En Greg, ja Greg is eigenlijk een soort erelid bij Caloh Wagoh. Hij had niet direct een functie of zo.’

‘Goede jongen voor de club’

Over verdachte John P., die ook lid is van Caloh Wagoh en de antitankraket zou hebben afgeschoten, zegt Worcc: ‘Zoals ik hem heb meegemaakt kan ik alleen maar zeggen dat het een goede jongen voor de club was. Hij toonde inzet, betaalde netjes contributie, bracht een groot aantal leden mee en bezat een functie in het kader. Dat houdt in dat hij een soort van aansturing had.” Over welk chapter hij aanstuurde wil Worcc niks zeggen. Ook of verdachte Mike van den B. nu wel of geen lid is van de motorclub wil de woordvoerder niks kwijt.

Richard Z.

Over verdachte Richard Z., die na een celstraf voor een bankoverval neerstreek in Woerden, vertelt Worcc: ‘Hij heeft Silencio opgericht in Woerden. Hij is daar president van, dus die jongens zijn allemaal zijn jongens. In Woerden groeide het chapter aardig, dus hij deed het goed in mijn ogen. Richard had zijn jongens onder controle. Ik ken hem als een intelligente man met veel ideeën. Maar hij was nog maar vrij kort uit de bajes en zat dus niet lang bij de club. Hij moest zich eigenlijk nog bewijzen.’

De papieren editie met het coververhaal over de aanslag op Panorama ligt sinds woensdag in de winkels. Een voorproefje is hier te lezen.