Proces Zwolse kruipruimtemoord van start

Op donderdag 25 april begint in de rechtbank in Zwolle de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen de 41-jarige Mark de G. die wordt verdacht van de moord op Deniz Guldogdu (38) in Zwolle. De stoffelijke resten van de op 7 februari 2018 verdwenen Turkse Guldogdu werden gevonden in de kruipruimte van de woning van Mark de G., een jeugdvriend van het slachtoffer.

In stukken gezaagd

De rechtszaak liep vertraging op vanwege de viervoudige moord in Enschede in november vorig jaar. Het in stukken gezaagde lichaam van Guldogdu werd tien dagen na de vermissing in de Van Zuijlenware in Zwolle-Zuid gevonden, onder de vloer van de woning van De G. Het Openbaar Ministerie verdenkt De G. van het doodschieten, het in stukken hakken en verstoppen van het stoffelijk overschot van Deniz Guldogdu. Er zaten kogels in zijn hoofd en lichaam en de stoffelijke resten waren in zakken gestopt. Ook zou hij delen van het lijk in brand gestoken hebben.

Wietteelt

Deniz en De G. kenden elkaar sinds hun jeugd en waren samen actief in de wietteelt. Ze kwamen bij elkaar over de vloer en gingen regelmatig samen op stap. De G. is geen onbekende van de politie. Hij stond eerder terecht voor wietteelt en rijden onder invloed.

Schuld

De G. verklaarde eerder dat zijn ‘kameraad’ hem zou hebben gedwongen actief te blijven in de wietteelt, ook al wilde De G. eruit stappen. Justitie spreekt dat niet tegen, maar ziet dit juist als een mogelijk motief voor de moord. Mogelijk had De G. een schuld bij Guldogdu en had hij geld gestolen van het slachtoffer.

Vuurwapens

Volgens De G. schoot Guldogdu zichzelf door het hoofd, nadat hij paranoïde was geraakt na een ‘cocktail’ van medicijnen en cocaïne. De verdachte zou nog geprobeerd hebben het slachtoffer tegen te houden, maar dat mislukte. De G. heeft nog niets verklaard over waarom hij het in stukken gezaagde lichaam van Guldogdu in zijn kruipruimte verborgen hield. In de woning van De G. werden ook twee vuurwapens gevonden.