Projectiel onder auto Kok was explosief

Het projectiel dat afgelopen zaterdag onder de auto van Martin Kok werd gevonden, blijkt een explosief te zijn. Dat heeft de Amsterdamse politie vandaag bevestigd. Kok, uitbater van de website Vlinderscrime, vond de bom nadat hij de avond ‘met een paar lekkere wijven’ had doorgebracht bij cafe Het Kalfje aan de Amstel.

Martin Kok denkt zelf dat hij doelwit was van een aanslag door mensen die behoren tot de groep ‘26Koper‘, een liquidatieteam uit Utrecht en omstreken. Op zijn website publiceerde Kok de afgelopen weken artikelen en foto’s waarin hij verbanden legde tussen verschillende liquidaties en mogelijke daders met naam en toenaam noemde.

Jan Guyt

De politie wil verder niks kwijt over het onderzoek naar het explosief. Martin Kok werd overigens zelf in 1993 verdacht een bom onder de auto te hebben geplaatst van belastingadviseur Jan Guyt, die voor Klaas Bruinsma werkte (zie artikel hieronder).  Hij werd veroordeeld tot 2 jaar celstraf voor de mishandeling van Guyt.

Jeugdzorg

Het nieuwste incident blijft ook niet zonder gevolgen voor Kok. Naar aanleiding van de dreiging heeft Jeugdzorg besloten dat het niet veilig is voor zijn 4-jarige zoon en dat het kind daarom niet langer bij hem mag verblijven. Na een eerdere schietpartij op de woning van Kok, plaatste Jeugdzorg de jongen al eens 3 maanden in een pleeggezin. Kok is er woedend over: ‘Ik kan er niks aan doen, ben slachtoffer van deze situatie. En nu haalt Jeugdzorg mijn kind weer weg, waardoor ik dubbel slachtoffer ben’.