Vriend Scekic ook getuige in liquidatiezaak (UPDATE)

Het dossier over van liquidaties en wapenhandel verdachte leidt naar diepe verwikkelingen in de Amsterdamse en Utrechtse onderwereld. Een getuige heeft zijn verhaal gedaan bij de politie omdat hij zich bedreigd voelde door de verdachtengroep. De vermoorde Ranko Scekic was een goede bekende van deze getuige.

Door @Wim van de Pol

Deze getuige Ebrahim B. (46) uit Utrecht is een bekende figuur in wat hij zelf de “groene” handel noemt: hasjtransporten vanuit Marokko. B. kwam vorig jaar juni aangifte doen bij de politie omdat hij zei te zijn gevolgd en geobserveerd door een groep mannen. Eén van de mannen die hij zei gezien te hebben is een verdachte is in de Nieuwegeinse zaak, 26Koper, Joey W..

Een en ander blijkt uit stukken die Crimesite heeft ingezien. Ebrahim B. is niet één van de mannen die vorig najaar werden getoond in Opsporing Verzocht. Van die groep zijn er twee vermoord: Abdurrahim Belhaj en Ranko Scekic. Dat gebeurde terwijl Joey W. en een tiental anderen die hen observeerden in voorlopige hechtenis zaten.

Overigens is de achtergrond van de moord op Scekic nog helemaal duister. Crimesite heeft tips gekregen dat er sprake zou zijn van een afrekening vanwege een rip-partij door het slachtoffer.

Vijf keer

Het is wel zo dat twee verdachten uit 26Koper zijn afgeluisterd terwijl ze in een auto over Scekic (foto rechts) en Ebrahim B. spraken. De recherche concludeerde dat de twee Scekic wilden volgen om uit te vinden waar Ebrahim B. zich zou bevinden.

B. verblijft op schuiladressen. Hij was vanaf juni 2015 in totaal vijf keer in gesprek met rechercheurs van de landelijke eenheid. Hij zei bevreesd te zijn omdat hij zei het gezicht van Joey W. te kennen als iemand die liquidaties uitvoert.

Hij zegt dat hij maar één oorzaak van de dreiging op zijn leven ziet: de ontvoering van Saïd Faggous uit diens coffeeshop Goed Goed aan de Amsterdamse Churchilllaan op 8 december 2009. B. heeft daarvoor enige tijd vastgezeten als verdachte maar is er niet voor vervolgd. Hij ontkent ook hierbij betrokken te zijn geweest.

Sterkste ploeg

Voor de ontvoering zijn vier Joegoslaven en een Utrechter van Marokkaanse afkomst veroordeeld. Ebrahim B. stelt gehoord te hebben dat Faggous zou hebben gezegd: ‘ik ga die mensen 1 voor 1 neerknallen’. Hij zou daarbij steun hebben van twee broers die hij beschrijft als zeer grote internationale drugscriminelen. Eén van die broers zou volgens B. hebben gezegd: ‘komt helemaal goed. Ik ga dat regelen. Ik heb de sterkste ploeg van Europa.’

Weggelaten

De politie heeft de vijfdelige ontboezemingen van B. opgenomen en de transcripties aan het dossier van 26Koper toegevoegd. Advocaat Inez Weski heeft op een eerdere zitting al gesteld dat de waarde van deze transcripties niet groot is. Volgens haar zijn er namen en passages die gevoelig zijn weggelaten. De recherche schrijft dat er telkens ‘introductiegesprekken’ voorafgaande aan de verhoren zijn gevoerd om ‘wederom, “contact te maken” met de getuige’. Daarbij zijn inderdaad relevante zaken aan de orde gekomen die niet zijn opgenomen.

Fotoconfrontatie

Christian Flokstra, advocaat van Joey W., ziet vooral loze beschuldigingen in de verklaringen die volgens hem op geen enkele manier steun vinden in ander bewijs. Het motief over Faggous noemt hij ‘gezocht’. Flokstra tegen Crimesite:

Bij een recent verhoor van B. bij de rechter-commissaris bleek ook dat de grond onder dat mogelijke motief in feite niets meer is dan speculatie van B.. Dat hij mijn client zou hebben gezien in België is volgens mijn client niet mogelijk omdat hij daar niet is geweest. Daarbij is opvallend dat B. bij een eerste meervoudige fotoconfrontatie iemand anders dan client aanwees als degene die hij gezien zou hebben in België en die hij daarnaast beschuldigd van ernstige strafbare feiten. Kortom, B. lijkt vanuit eigen wetenschap nauwelijks iets relevants te kunnen verklaren.

Eerdere berichten:

Utrechtse Montenegrijn geliquideerd in Utrecht (UPDATE)

Kan het OM moordplannen bewijzen?