Prostituees hoeven zich niet te registreren

Sekswerkers mogen niet door de gemeente verplicht worden om zich te registreren, omdat daarmee privacygevoelige gegevens worden vastgelegd. Ook als met de registratie uitbuiting en mensenhandel voorkomen kunnen worden, mag die niet verplicht worden.

Dat blijkt uit een uitspraak van de Amsterdamse bestuursrechter, en twee besluiten van de Autoriteit Persoonsgegevens, meldt Trouw.

Meerdere gemeenten willen onder meer een intakegesprek met sekswerkers verplicht stellen. Die zijn daar op tegen, omdat ze details moeten geven over hun gezondheid en seksuele activiteit.

Positie sekswerker verzwakt

Daarom spanden een aantal raamexploitanten een rechtszaak aan tegen de gemeente Amsterdam. Daar moeten de exploitanten zelf een gesprek voeren met de sekswerkers, zo was het idee. De verslagen van die gesprekken moeten worden bewaard. Maar dat is dus in strijd met de privacywet, aldus de rechter.

Volgens de rechter zijn exploitanten bovendien niet getraind in het herkennen van mensenhandel, of het ondervragen van mensen. Daarnaast zou de positie van de prostituees ten opzichte van de exploitanten juist verzwakt worden als de sekswerkers persoonlijke informatie moeten doorgeven.

Utrecht gaat nog verder

De Autoriteit Persoonsgegevens bepaalde afgelopen week min of meer hetzelfde over het beleid van de gemeente Den Haag. Daar moeten prostituees een intakegesprek met de politie en gemeente voeren, en ook dat mag niet.

De gemeente Utrecht werd bovendien op de vingers getikt door Autoriteit Persoonsgegevens omdat het informatie wil verzamelen over prostituees, zonder dat die daar zelf van weten. Het gaat dan om onder meer ‘waarnemingen’ van toezichthouders. De Autoriteit Persoonsgegevens vindt dat te ingrijpend.

Utrecht wil bezwaar maken tegen de beslissing van de toezichthouder. De gemeenten Den Haag en Amsterdam bekijken de betreffende uitspraken nog.