‘Gangsters zijn gestoord’

De meeste leden van gewelddadige criminele organisaties in het Verenigd Koninkrijk hebben last van een persoonlijkheidsstoornis. Dat blijkt uit een baanbrekend wetenschappelijk onderzoek onder 4664 criminelen in de leeftijd tussen de 18 en 34 jaar. Van die groep waren er 108 tijdens de ondervraging naar eigen zeggen actief lid van een bende, 86 % van hen had een anti-sociale stoornis, 25% had last van psychoses, meer dan de helft een drugsprobleem en een derde had wel eens een zelfmoordpoging gedaan.

Het onderzoek van de Londense Queen Mary Universiteit is gepubliceerd in de American Journal of Psychiatry en is het eerste grote onderzoek naar psychiatrische problemen onder gewelddadige criminelen. 

Volgens de onderzoekers zouden jongeren die zich melden met psychiatrische problemen intensief moeten worden gevolgd omdat ze een groot risico hebben lid te worden van criminele organisaties. Veel van deze jongeren hebben thuis geleden onder huiselijk geweld.

In Nederland hebben onderzoeken uitgewezen dat criminele problematiek bij jongeren samenhangt met psychische stoornissen.