Psychopaten hebben andere hersens

Psychopaten hebben andere hersens dan gewone mensen. Ze missen verbindingen die de rest van de wereld wel heeft. Daardoor missen ze het vermogen om schuld of medelijden te voelen of een geweten te ontwikkelen. Ongeveer 1 procent van de mensen is psychopaat, maar ze bevolken 20 procent van de cellen in de gevangenis. Ook in directiekamers komen meer psychopaten voor dan gemiddeld. Dat schrijft website Faqts.

Psychopaten zijn niet goed te behandelen, het is aangeboren. Ook wordt hun afwijking vaak niet gezien als een geestesziekte, ze zitten geregeld in normale gevangenissen, niet in TBS-klinieken. Dat komt ook omdat ze heel goed ‘normaal’ gedrag kunnen vertonen of kunnen spelen alsof ze een geweten hebben.

 

Volgens Amerikaanse onderzoekers komt dat door de structuur van hun hersens. Die ziet er op het eerste gezicht net zo uit als bij een normaal mens.

De bekendste psychopaat van allemaal: Hannibal Lecter uit Silence of the Lambs.

Maar onderzoek met een MRI scanner onder 20 psychopaten in een gevangenis en 20 niet-psychopathische gevangenen toont aan dat er dingen missen.

Zo blijkt psychopaten geen goede verbindingen te hebben tussen de ventromediale prefrontale cortex (waar controle op emoties wordt uitgeoefend) en de amygdala (de plek die angst en agressie reguleert). Tussen beide hersengebieden zit witte stof, de naam voor vezels die signalen van het ene naar het andere gebied transporteren.

Het gevolg is dat agressie niet wordt gedempt door medelijden. Psychopaten kunnen zonder wroeging de meest verschrikkelijke dingen uithalen en vervolgens gewoon een broodje gaan eten.

De studie staat deze maand in het vakblad Journal of Neuroscience.

Lees ook:

Hoe herken je een psychopaat

3-jarige al crimineel

Seriemoordenaar in nazi-tijd