Raadsels rond mega-cokevangst Den Helder
De toedracht rond de grote cocaïne-zaak in Den Helder is mistig. Afgelopen vrijdag bracht het landelijk parket van het Openbaar Ministerie een persbericht over twee nieuwe arrestaties naar buiten. De verdachte die de mega-lading vervoerde is al heel lang op vrije voeten.
Door @Wim van de Pol
Het was na 01.00 in het holst van de nacht van woensdag 21 januari van dit jaar. Een zilverkleurige bestelbus reed uit de richting van visafslag en Marinehaven de stad uit. Volgens het Openbaar Ministerie zag een patrouille van de Koninklijke Marechaussee ‘dat de bus langzaam en voorzichtig door de bochten reed, waarbij overmatig werd geremd.’ De marechaussees besloten de man aan te houden en hem een blaastest te laten doen. Er was niks aan de hand.
Scheepsafval
Ze vroegen de bestuurder vervolgens of ze in de laadruimte van de bus mochten kijken. Daar lagen vochtige, in folie gewikkelde balen. De bestuurder zei dat het om samengeperst scheepsafval ging. Hij wilde de pakketten niet open maken. De toegesnelde Douane constateerde dat er sporttassen met cocaïne in de balen zaten. De bestuurder, een 27-jarige Amsterdammer, werd aangehouden. Tot zover is alles duidelijk.
Viskotter
Vrijdag berichtte het Openbaar Ministerie dat er inmiddels zes verdachten vast zitten in de zaak, onder meer opvarenden van een viskotter. Maar het Openbaar Ministerie vermeldde niet dat er nog een andere verdachte is, namelijk de man die met de enorme voorraad harddrugs was gepakt in zijn bestelwagen. En deze 27-jarige is binnen twee maanden na zijn arrestatie op vrije voeten gekomen onder meer doordat de officier van justitie geen bezwaar maakte toen zijn advocaat bij de raadkamer om schorsing van de hechtenis verzocht. Advocaat Michel van Stratum heeft sindsdien niets meer van het OM vernomen en alleen een ‘flinterdun dossiertje’ ontvangen:
Het is angstvallig stil gebleven, ondanks dat ik meerdere verzoeken om stukken heb gedaan. Ik heb vermoeden dat er nog een heel dossier achter zit. Ik ga nu precies uitzoeken hoe dat zit als ik het hele dossier heb.
Een raadsel is waarom de officier van justitie deze verdachte kennelijk met opzet uit voorarrest wilde schorsen.
Toeval?
Van Stratum gelooft niet dat de aanhouding toeval was. De verdachte zei ook niet langzaam en voorzichtig te hebben gereden:
Ik heb ernstige twijfels of het inderdaad een toevalstreffer was. Mijn client betwistte dat verkeersgedrag direct. Het is erg opmerkelijk dat de vangst wordt gedaan in Den Helder, dat de FIOD Amsterdam het onderzoek doet en dat het vanaf dag één wordt geleid door het landelijk parket in Rotterdam.
De verantwoordelijkheid van het landelijk parket duidt erop dat het hier een zeer groot onderzoek betreft, en dat maakt een toevalstreffer minder waarschijnlijk. De vraag is welke rol het Openbaar Ministerie de twee Noord-Hollanders (54 en 57) die vorige week zijn aangehouden toedicht.
Bruto-Netto
In het persbericht van januari vermeldde het Openbaar Ministerie dat er buiten de cocaïne in de bestelwagen ook pakketten cocaïne in het water van de haven waren gevonden. Toen werd nog ‘onderzocht’ of de twee vangsten met elkaar van doen hadden. Totaal ging het toen om 794 kilo. In het persbericht van vrijdag is sprake van ruim 800 kilo. Een woordvoerder van het landelijk parket sprak maandag van ongeveer 800 kilo bruto en ‘netto 700 kilo, dat verschil komt omdat de verpakking nat was’.
Ander schip
Een ander opvallend aspect van de zaak is dat er naast het schip waar pakketten in het water dreven volgens een getuige nog een ander schip in de buurt zou zijn geweest dat belangstelling had voor de pakketten. Overigens werd de cocaïne dichtbij de visafslag in het water aangetroffen, op enkele tientallen meters van het haventerrein van de Koninklijke Marine. In januari meldde een bron aan Crimesite dat de Koninklijke Marine in het onderzoek in beeld gekomen is, hetgeen het Openbaar Ministerie direct ontkende:
‘Marine in onderzoek cokesmokkel betrokken’ (UPDATE)