Raadsels rond schoten en granaat probleemfamilie

Nog altijd is veel onduidelijk rondom het geweld dat dit jaar de Oude-IJselstraat in de Amsterdamse Rivierenbuurt teistert, en specifiek een probleemfamilie die daar woont. Opsporing Verzocht besteedde dinsdagavond aandacht aan de zaak.

Op donderdagochtend 9 juni 2016 wordt daar de 26-jarige Zinna B. rond 08.30 uur neergeschoten. De schutters schieten van dichtbij meerdere malen, maar de vrouw overleeft het. Zij woont daar met haar drie jonge kinderen, maar die waren al naar school. Precies een maand eerder was rond 4.00 uur ’s nachts een handgranaat in het portiek van haar woning ontploft. Er zijn veel beschadigingen en er raken tien auto’s zwaar beschadigd. Weer een maand eerder, op 9 april, zijn twee ruiten van haar auto vernield. Omdat ze dacht dat het om vandalisme ging, deed ze geen aangifte.

Scooterrijders

De politie vermoedt dat de incidenten een waarschuwing zijn, voortkomend uit een conflict in de criminele sfeer, maar tast in het duister over het motief. Ze zoekt naar een getuige die op 9 mei in de Berkelstraat een jongeman met een donkere jas of trui met capuchon zag wegfietsten richting de Waalstraat. De schutter van 9 juni is een lichtgetinte man tussen de 20 en 25 jaar. Hij droeg donkere kleren, had een grijze capuchon op en reed mogelijk op een grijze scooter. De politie zoekt de schitter die rond 8.30 uur wegvluchtte én twee andere scooterrijders die in de buurt reden.

De vrouw maakt deel uit van een probleemfamilie, die in verschillende woningen in de Oude-IJselstraat woont. Verschillende familieleden, allemaal met Marokkaanse roots, zijn bekenden van de politie. Een zoon behoort tot de Top 600 van gewelddadige criminelen. Buren overwogen na de incidenten te verhuizen. Inmiddels is de vrouw zelf verhuisd naar een onbekende locatie.

Foto: Opsporing Verzocht. Plaats delict Oude-IJselstraat