Rachid El M. als getuige gehoord in hoger beroep Staatsliedenbuurt

Dinsdag 7 mei wordt in Justitieel Complex Schiphol (JCS) Rachid El M. als getuige gehoord in het hoger beroep van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt. In een stiekem opgenomen video die in december vorig jaar verscheen, vertelt Rachid El M. (een handlanger van Benaouf A.) dat die gelogen heeft over de schutters Anouar B.(“Popeye”) en Adil A. (“Kinker”) die tot levenslang zijn veroordeeld.

Omstreden filmpje

In de omstreden video zegt Rachid El M. dat Benaouf A. (het beoogde slachtoffer in de Staatsliedenbuurt) de boel geflest heeft en expres de naam van de verkeerde schutter zou hebben genoemd. Ook vertelt hij in het filmpje dat Benaouf A. de nummer één getuige is en dat er kans op vrijspraak is als duidelijk wordt dat hij liegt. De advocaten van Anouar B. en Adil A. vroegen naar aanleiding van het filmpje aan het hof Rachid El M. als getuige te laten oproepen. (tekst loopt door onder de advertenties).

2,5 jaar cel

Rachid El M. (23) werd in november vorig jaar veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de mislukte poging om Benaouf uit de gevangenis te bevrijden. In het filmpje – dat op de laatste dag voor de inhoudelijke behandeling van het Staatsliedenbuurt-proces naar buiten kwam – beweert Rachid dat Benaouf liegt over de mislukte liquidatiepoging op hem in de Staatsliedenbuurt. Benaouf zou de twee schutters helemaal niet hebben herkend, maar dit aan de politie hebben verteld ‘om ze te flessen’. Rachid zou dit van Ben zelf hebben gehoord. Dat lijkt in eerste instantie geloofwaardig, aangezien Rachid een vertrouweling en handlanger was van Ben. De video werd opgenomen voordat Rachid werd veroordeeld.

Verklaring aangepast

Opvallend is ook dat Benaouf A. vlak na de schietpartij in de Staatsliedenbuurt in een uitgebreide verklaring aan de politie als eerste de namen van Anouar B. en Dani M. noemde als betrokkenen. Later trok hij de naam van Dani M. weer in en wijzigde hij de naam in Hamza B., die de Audi RS4 zou hebben bestuurd waarin een groepje daders vluchtte. Hamza B. werd in 2014 in Marokko veroordeeld tot 20 jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de dubbele liquidatie en drievoudige poging tot moord in de Staatsliedenbuurt op 29 december 2012.

Dubbelspel

Dani M. (een neef van de in 2014 geliquideerde Gwenette Martha) werd in oktober 2017 in Amsterdam opgepakt voor betrokkenheid bij de liquidatie van Eaneas Lomp op 7 november 2015 in Krommenie. Die arrestatie was opmerkelijk omdat M. en Lomp in de Amsterdamse onderwereldoorlog tot hetzelfde kamp werden gerekend: die van Gwenette Martha. Volgens Het Parool gaat de recherche er vanuit dat M. dubbelspel speelde en Lomp in de val lokte. Ook is het mogelijk dat M. zijn vriend liet liquideren omdat die teveel wist.

‘Nepnieuws’

Bénédicte Ficq, advocaat van Adil A., noemde het filmpje van Rachid El M. ‘authentiek’. Het Openbaar Ministerie liet eerder weten met het filmpje in de maag te zitten en er weinig geloof aan te hechten. Zo zei de advocaat-generaal: ‘We moeten voorkomen dat de rechtspraak wordt beïnvloed door nepnieuws. Opeens komt er iemand op de laatste dag van het proces die de belangen van de rechtsstaat wil dienen. Ik heb er geen goed gevoel bij. Ik heb echt het idee dat we gepiepeld worden. Het is een moeras van onduidelijkheden waar we worden ingezogen. En dat terwijl die opname er kennelijk al heel lang moet zijn. Kennelijk is men er niet van overtuigd dat het hof de verdachten zal vrijspreken. Eigenlijk vind ik het niet noodzakelijk om de getuige te horen.’

Verzoek ingewilligd

Het hof verzocht het OM toch dringend om nader onderzoek te verrichten op de volgende punten: de authenticiteit, volledigheid, het tijdstip en de plaats van de totstandkoming van de omstreden video. Op 7 mei wordt daarom alsnog Rachid El M. als getuige gehoord in het hoger beroep van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt.