‘Rapper zette liquidatiepoging in scene’

Rapper “Makka” heeft in Zwolle een liquidatiepoging op hemzelf in scène gezet, aldus het Openbaar Ministerie. Volgens De Stentor baseert justitie die conclusie op getuigenverklaringen en op Whatsapp-berichten die zijn gevonden in telefoons.

Pistool

Michael “Makka” Campagne is in augustus voor zijn woning in Zwolle-Stadshagen tegen de grond gewerkt. Ook werd er een wapen op hem gericht. Twee verdachten die nu terechtstaan voor geweldpleging hebben verklaard dat Makka hen dat pistool eerder die dag zelf leverde. Hij deed dit nadat hij de kogels eruit haalde.

Kenteken

Buurtbewoners hadden een kenteken genoteerd. Zo kwam de politie uit bij verdachte Marcus S. (21) uit Weesp, die nog diezelfde avond werd aangehouden. S. verklaarde dinsdag in de rechtbank dat Makka zijn beloftes niet meer nakwam en dat hij daarom besloot om de waarheid te vertellen.

Stunt

De “liquidatiepoging” zou bedoeld zijn als publiciteitsstunt of om de verdenking op Makka’s net vrijgekomen neef te laten vallen, die zat een celstraf uitzit, nadat de Zwolse rapper hem zou hebben ‘verraden’ bij de politie vanwege het doden van zijn oom.

Slachtoffer Campagne en verdachten waren lid en prospects van Brotherhood Marron United. Makka is “General” van de club, die zich afficheert als auto-racisme-beweging.

Zes maanden

Nadat de verdachten in november aflegden heeft de politie de mogelijkheid onderzocht dat de aanslag in scène is gezet. Vooral door gevonden WhatsApp-berichten is de officier van justitie nu overtuigd dat deze lezing klopt en de aangifte van Makka vals is.

Justitie eist vrijspraak van de poging moord en poging doodslag maar wel zes maanden cel voor openlijke geweldpleging en verboden wapenbezit.