Rapport: gezichtsherkenning nog te onnauwkeurig

Gezichtsherkenning doet het prima op een iPhone X maar als opsporingsmethode is de technologie nog lang niet nauwkeurig genoeg. Dat blijkt uit een Brits rapport. Een proef tijdens het carnaval in de Londense wijk Notting Hill (in 2017) resulteerde in een foutpercentage van 98%.

Carnaval

De test werd gedaan door de Met Police (voorheen Scotland Yard) onder bezoekers van het carnaval waarbij de software beelden van personen uit een database moest koppelen aan beelden van bewakingscamera’s. Ook een test op een grote bijeenkomst van agrariërs in Wales liep slecht.

Toch is de Britse politie van plan op grote schaal van software voor gezichtsherkenning gebruik te gaan maken. Er worden nu al regelmatig vele duizenden gezichten gescand bij voetbalwedstrijden, herdenkingsbijeenkomsten en muziekfestivals. De politie maakt daarbij gebruik van geheime databases met gezichten.

Experimenteren

Een probleem in het Verenigd Koninkrijk (en ook in Nederland) is dat er nog geen wettelijke regels voor het gebruik zijn gemaakt, zoals die wel bestaan voor andere biometrische data als vingerafdrukken en dna. Het is nooit onderwerp van debat geweest in het Britse parlement, en daar is kritiek over ontstaan. De politie in het VK is er zelf mee gaan experimenteren. In China gebruiken de autoriteiten op grote schaal gezichtsherkenning voor beveiliging maar ook in de opsporing.

Dodenherdenking

Geautomatiseerde software voor gezichtsherkenning geeft een alarm af bij de politie als er een persoon op straat is gezien die op een lijst staat. Bijvoorbeeld als de politie wil controleren of bepaalde personen aanwezig zijn bij de Dodenherdenking op de Dam. Maar dat kan voor veel problemen zorgen als dat signaal onjuist is.

Ook vinden critici in het VK het onacceptabel dat het publiek achteraf geconfronteerd kan worden met vervelende gevolgen van een foutieve gezichtsherkenning (bijvoorbeeld een arrestatie) terwijl bekend is dat de methode niet betrouwbaar is en ook niet onder een wettelijk geregelde toezichthouder staat. Daarnaast is er een probleem met de privacy omdat gezichten voortdurend worden opgeslagen in een database die ook niet onder enig toezicht staat.