Raptus-zaak eindelijk afgerond

De al jaren slepende strafzaak tegen elf Chinese verdachten van mensenhandel is eindelijk afgerond. De rechtbank Den Bosch vandaag de twee leiders van een criminele organisatie gevangenisstraffen op van vijf jaar. Zes andere verdachten zijn veroordeeld tot straffen variërend van drie maanden tot drie jaar. De Raptus-zaak draaide al vanaf 2005 en kwam voort uit een nog ouder onderzoek met andere verdachten.

Volgens het Openbaar Ministerie draait de zaak om een Chinese misdaadorganisatie, die zich richtte op mensensmokkel, drugshandel, (poging tot) moord bij een schietpartij in Kerkrade, afpersing en wapenbezit. 

Niet ontvankelijk

De rechtbank Den Bosch verklaarde het Openbaar Ministerie (OM) in 2009 niet ontvankelijk in de strafvervolging van de 11 verdachten. Het OM zou zijn rechten hebben verspeeld door vormfouten, waaronder het achterhouden van informatie over een belangrijke getuige aan de verdediging. Getuige "Yi" zou eerst na een veroordeling in een mensensmokkelzaak worden uitgezet, maar mocht blijven om te kunnen getuigen in een andere mensensmokkelzaak. In hoger beroep vernietigde het gerechtshof Den Bosch in 2012 deze uitspraak van de rechtbank. Het gerechtshof concludeerde dat het OM wel correct heeft gehandeld.

Dreiging

De criminele organisatie maakte zich volgens de rechtbank gedurende een langere periode schuldig aan het plegen van strafbare feiten. De hoofdverdachten hadden de dagelijkse leiding over criminele operaties en gaven de uitvoerders instructies. Verder droegen zij zorg voor de onderlinge contacten en voor zaken als huisvesting, transport en betalingen. In de ogen van de rechtbank vormde de organisatie een ernstige bedreiging voor de Nederlandse samenleving. In het vonnis schrijft de rechtbank: 'Deze dreiging is met name gelegen in de macht en corrumperende invloed die deze organisatie uitoefent op haar leden en de sociaal-culturele en etnische omgeving waaruit zij afkomstig zijn.' De ernst van de dreiging is overduidelijk naar voren gekomen gelet op de hoeveelheden aangetroffen verdovende middelen, automatische vuurwapens en munitie.

Eigen gewin

De verdachten hebben zich volgens de rechtbank niets aangetrokken van de schadelijke en ontwrichtende maatschappelijke gevolgen van hun handelen. Het ging hen uitsluitend om het eigen financiële gewin. Het gewelddadige karakter van afpersing en mishandeling laat zien dat de daders er niet voor terugschrokken om andere mensen te bedreigen in hun dagelijks bestaan.

Strafkorting

Een verdachte is vrijgesproken. De zaken tegen twee andere verdachten zijn door de rechtbank heropend om nog stukken aan het strafdossier toe te voegen. De twee zijn al wel schuldig bevonden aan deelneming aan een criminele organisatie. Vanwege het tijdsverloop gaf de rechtbank de verdachten een strafkorting van 12 maanden.