Razend over de Angels-deal

De Telegraaf is razend over de oprot-deal tussen de Hells Angels en de gemeente Amsterdam. Telegraaf-woede is altijd mooi leesvoer. Te weinig ruimte in het hoofredactioneel commentaar. Daarom spat de veronwaardiging al af van de opening van de voorpagina (‘Vier Ton Voor Angels’): het is een ‘opmerkelijke’ overeenkomst waarin ’tot afgrijzen van een groot aantal politie- en justitieambtenaren’ door Amsterdam ‘een vermogen’ van vier ton wordt betaald. En Groen Links-wethouder Maarten van Poelgeest heeft het gedaan. 

Eigenlijk hebben dus Hells Angels en Groen Links deze ‘voor de Angels zeer lucratieve deal’ gesloten, zo suggereert het “nieuwsbericht”. De Tweede Kamer reageert ‘verbijsterd’ op de deal, althans VVD en PVV. Dus kennelijk is niet de hele Tweede Kamer ‘verbijsterd’, anders had dat er wel bijgestaan.

Voor De Telegraaf lijdt het geen twijfel dat alle Angels criminelen zijn. Althans: ‘Politie en justitie beschikken al jarenlang over harde aanwijzingen dat de Amsterdamse Hells Angels nauwe contacten hebben met drugscriminelen en zelf betrokken zijn bij afpersingen en moorden. Bij invallen in het clubhuis werden vaak wapens en drugs gevonden. Vorige maand nog werd kopstuk Harrie S. van de Hells Angels opgepakt op verdenking van afpersing en witwassen.’

Misschien moet De Telegraaf zelf een nog actievere rol in de opsporing gaan spelen om zulks te bewijzen.

Maar ja: de MC Hells Angels zijn, volgens de rechter, nu eenmaal geen criminele organisatie.

In het commentaar van De Telegraaf over het ‘wanbeleid’ staat eigenlijk hetzelfde te lezen als in het nieuwsartikel op pagina 1. Er wordt nog aan toegevoegd dat de tijdelijke vergunning ‘al in 2003 (!)’ was verlopen.

Tsja, de grond is nu eenmaal eigendom van de Hells Angels en procedures hadden de bouw van de 350 woningen en bedrijfsruimte nog ernstig kunnen vertragen.

Kiezen of delen, is de overweging van het ‘wanbeleid’ van de gemeente kennelijk.