RB: schadevergoeding coffeeshops

De Nederlandse Staat moet een schadevergoeding betalen aan enkele coffeeshops in het zuiden van het land. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. Door de invoering van de wietpas hebben zij volgens de rechtbank onnodige schade geleden.

Coffeeshops in het zuiden van ons land waren verplicht om een wietpas in te voeren. Een van de criteria van de wietpas was om een zogenoemde ledenlijst bij te houden. Iedereen die wiet kwam halen in de shop, zou op die ledenlijst komen te staan.

Volgens de Haagse rechtbank gaat dat te ver en door dat criterium te handhaven hebben de coffeeshops in Limburg Noord-Brabant en Zeeland enkele maanden financiële schade geleden. Dat moet worden vergoed door de Staat. De hoogte van de vergoeding is nog niet bekend. Dat wordt later bepaald.

De coffeeshophouders in het zuiden van Nederland mogen vanaf 1 mei 2012 geen drugs meer verkopen aan buitenlanders. Op die manier wilt de overheid een halt toeroepen aan het drugstoerisme uit onder meer België en Frankrijk. De invoering van de zogenoemde wietpas is altijd omstreden geweest.

Lees hier alles over de wietpas.