Recherche doet inval bij oud-premier Curaçao

De Landsrecherche Curaçao heeft woensdagochtend drie invallen gedaan bij politici en leden van het parlement, onder meer bij oud-premier Gerrit Schotte (foto). De huiszoekingen zouden in verband staan met een onderzoek naar omkoping van Yael Plet, parlementslid van de partij MAN.

Aangifte

De invallen waren bij het huis van oud-premier Gerrit Schotte en het huis van Charles Cooper. Cooper is genoemd als beoogd minister-president van de nieuwe tijdelijke regering. Maar hij kwam niet door de screening van de veiligheidsdienst. Er was ook een huiszoeking zakenman bij Gilbert Ricardo, hij was voorheen werkgever van Yael Plet werkte een aantal jaar voor hem. Plet deed 22 februari aangifte van poging tot omkoping. Voor 150.000 euro zou hij zijn zetel ter beschikking moeten stellen aan de partij van Schotte, de grootste oppositiepartij MFK.

Drie jaar cel

Een partijgenoot van Plet verliet in diezelfde periode wel zijn partij en sloot zich aan bij de MFK van Gerrit Schotte, waardoor de MFK een meerderheid in het parlement in handen kreeg en het kabinet van premier Koeiman kwam ten val.

Schotte is in maart 2016 door de rechtbank op Curaçao veroordeeld tot drie jaar cel voor ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen, voor en tijdens zijn periode als premier. Zijn hoger beroep loopt momenteel en hij is op vrije voeten. Schotte was van 2010 tot 2012 premier van Curaçao.

Meer over Schotte:

Politiek Curaçao in de greep van de mafia? (#4) (COLUMN)

Politiek Curaçao in de greep van de mafia? (#3) (COLUMN)

Politiek Curaçao in de greep van de maffia? (#2) (COLUMN)

Politiek Curaçao in de greep van de mafia? (#1) (COLUMN)