‘Recherche vervalste bewijs in Deventer moordzaak’ (UPDATE)

Er is door de technische recherche gerommeld met het bewijs in de Deventer moordzaak. Voor de veroordeelde Ernest Louwes (foto) ontlastende bewijzen zijn weggehouden uit het dossier. Ontlastende vingerafdrukken zijn gewist, er is een nieuwe slachtofferfoto met ontlastende bloedvlek, en uit een proces-verbaal zijn cruciale, ontlastende passages verwijderd, zo meldt De Volkskrant.

Het is niet de eerste keer dat er in deze zaak door de politie is gerommeld met het bewijs. Al eerder oordeelde een rechter dat rechercheurs een ‘vals’ proces-verbaal hadden geschreven, en werden hondengeleiders van de politie veroordeeld wegens vervalsing van de honden-geurproef.

CD-ROM

Dat er opnieuw is gerommeld met de bewijslast is duidelijk geworden doordat onlangs een CD-ROM is opgedoken met foto’s en verslagen uit het onderzoek. ‘Deze gegevens bevestigen dat de veroordeling van Ernest Louwes onterecht is’, zegt advocaat Geert-Jan Knoops tegen de krant. De raadsman heeft ijn nieuwe bevindingen afgelopen week onder de aandacht gebracht bij de commissie van advocaat-generaal Aben, die een herzieningsonderzoek naar de Deventer moordzaak leidt.

12 jaar

De zaak draait om de moord op Jacqueline Wittenberg die in 1999 werd gewurgd en doodgestoken. Ernest Louwes, die de fiscalist van het slachtoffer was, werd in hoger beroep schuldig bevonden aan de moord, waar de rechtbank hem eerder vrijsprak. Louwes kreeg een celstraf van 12 jaar, maar heeft altijd ontkend. In 2009 kwam hij op vrije voeten nadat hij zijn straf had uitgezeten. Zijn advocaat diende in 2013 een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad. Dat loopt nog steeds.

‘Geen nieuwe informatie’

Hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen zegt tegen De Stentor dat niet te zwaar moet worden gewogen aan de documenten en foto’s die nu zijn opgedoken. Van Koppen hield zich jarenlang bezig met de Deventer moordzaak. ‘Dit materiaal gaat allemaal om het belabberde eerste proces en het bijbehorende politieonderzoek, maar zegt niets over de feiten waarop Louwes uiteindelijk is veroordeeld. Dat is namelijk zijn DNA op de blouse van Wittenberg.’ Volgens Van Koppen zijn de feiten die op de cd-rom naar voren komen al lang bekend.