Rechtbank: bloemenhandelaar onschuldig aan cocaïnehandel: identificatie Sky-telefoon onjuist

De rechtbank in Breda vindt dat een bloemenhandelaar (53) uit Wijk en Aalburg niet de ‘geslepen makelaar’ is geweest die grote partijen cocaïne via Nederlandse en Belgische havens importeerde. De man werd vorige week donderdag vrijgesproken, hoewel locatiegegevens hebben uitgewezen dat een Sky ECC-telefoon zich op of bij zijn woning en die van zijn ouders heeft bevonden. De rechtbank vindt die data niet overtuigend. Sterker: de rechtbank is ervan overtuigd dat de man onschuldig is.

Door @Wim van de Pol

Het Openbaar Ministerie wilde dat de man vier jaar celstraf en een boete van 20.000 euro zou krijgen. Hij zou een coördinerende rol hebben gehad in een groep mensen die in 2020 grootschalig cocaïne wilden gaan smokkelen, onder meer via de haven van Vlissingen. De recherche heeft zich in het onderzoek tegen de man met name gebaseerd op chatgesprekken die zijn gevoerd met Sky ECC, de dienst die door de politie in 2021 is gekraakt.

Zendmast

Volgens de officier van justitie maakte de verdachte vanaf 24 januari 2020 tot en met 7 maart 2021 gebruik van een bepaald Sky-account met aliassen. Uit onderzoek naar de zogeheten ‘cell ID’s’ is naar voren gekomen dat de meest gebruikte zendmast van het account, een zendmast is geweest die op 1,8 kilometer van het woonadres van de verdachte stond. Op 235 dagen van de 280 dagen is deze zendmast aangestraald, en ook 156 van 196 nachten.

IMSI-meting

Een IMSI-meting op 5 maart 2021 wees uit dat de exacte locatie van de cryptotelefoon hoogstwaarschijnlijk in het perceel van het woonadres van de verdachte was. Een Skoda Octavia waar de verdachte in reed, bleek daarna bij het woonadres van diens ouders te staan. Ook bij of op dat perceel peilde de Sky-telefoon uit.

Sterke aanwijzingen

De rechtbank vindt wel dat er sterke aanwijzingen zijn om te veronderstellen dat de gebruikte cryptotelefoon in ieder geval op 5 maart 2021 bij de verdachte was.

Maar volgens de rechtbank kan op grond van het proces-verbaal van identificatie toch niet zonder meer worden aangenomen dat de verdachte ook de gebruiker is geweest van het bewuste Sky ECC-account.

De rechtbank vindt dat ‘het enkele feit dat verdachte zich mogelijk in de directe nabijheid van het cryptotoestel heeft begeven’ nog niet betekent dat hij de persoon was die van dit toestel gebruik heeft gemaakt.

Alleen Sky-berichten

Tommie Joris, de advocaat van de verdachte, had betoogd dat zijn cliënt ontkent en dat uit alle Sky-berichten helemaal niets te lezen valt dat zou kunnen duiden op zijn identiteit. De rechtbank is het daar mee eens.

Behalve de Sky-berichten was er in het dossier geen bewijs over cocaïnehandel tegen de man.

De rechtbank vindt dat de man ‘oprecht en authentiek’ over is gekomen toen hij de feiten ontkende:

De rechtbank kan niet inzien dat verdachte de geslepen makelaar is geweest met een groot netwerk aan contacten binnen het logistieke proces vanuit Nederlandse en Belgische havens en die beslissingen neemt, bijeenkomsten belegt en soms dwingend of bepalend kan zijn naar zijn contacten.

Nauwkeurigheid

De man wordt vrijgesproken, al een week voor de geplande datum van het vonnis.

Toen de verdachte werd aangehouden kwam hij in de kleine Brabantse riverengemeente bekend te staan als de ‘Holleeder van Wijk en Aalburg’.

Hoe de peiling van de recherche op die 5 maart te verklaren is, blijft vooralsnog onbekend. Bij een IMSI-meting rijdt een onopvallende auto met een “IMSI-catcher” door een straat. Dat apparaat doet zich voor als een gsm-mast en verzamelt data over onder meer de kracht van de verbinding met telefoons die daar in de buurt zijn.

Met zo’n IMSI-catcher kan de politie – met speciale toestemming van een rechter-commissaris – ook gsm-(telefoon)gesprekken live afluisteren.