Rechtbank gaat niet mee in miljoenen-ontneming

De rechtbank in Almelo heeft een ontnemingsvordering van 5 miljoen die het Openbaar Ministerie had gedaan in de zaak van een grote wietkwekerij goeddeels naar de prullenmand verwezen. In het voormalig Rabobank-pand in Nijverdal stonden in 2015 meer dan 8.000 planten.

Almeloër Ramon H. was volgens de rechtbank wel betrokken bij de zaak omdat hij het pand had gehuurd en ook had geprobeerd ontdekking te voorkomen. Maar de rechtbank gaat ervan uit dat er ook een stel (onbekende) mededaders in het spel moeten zijn geweest.

De rechtbank berekende dat er tien keer moet zijn geoogst. De winst daarvan kan in de ogen van de rechtbank niet alleen H. hebben geïnd. Hij moet daarom nu maar 100.000 euro betalen, dat is 10.000 euro per oogst. H. had eerder dit jaar een half jaar cel opgelegd gekregen voor zijn bijdrage.

De kwekerij was zeer professioneel opgezet. In het pand waren twaalf ruimtes ingetimmerd. Ontdekking kwam pas na jaren omdat niemand in de buurt van het pand durfde te komen omdat de huurder linten had gespannen met teksten als: ‘Pas op asbest’, en ‘Niet betreden, asbest’.