Rechtbank stelt Donald G. op vrije voeten

De Amsterdamse rechtbank heeft maandag in de zaak van de moord op Willem Endstra (2004) de vordering gevangenhouding van het Openbaar Ministerie tegen Donald G. afgewezen. Dat heeft zijn advocaat laten weten. De voorlopige hechtenis van G. is dus opgeheven.

14 dagen

G. was door de Nederlandse rechter-commissaris in bewaring gesteld nadat hij door Spanje was overgeleverd. Hij was enige weken geleden aangehouden in zijn huis in Spanje op verzoek van Nederland.

In de zaak de moord op John Mieremet (2005) is vorige week de verdachte Özgür C. gearresteerd. Hij wordt wel gevangen gezet, maar niet zoals het Openbaar Ministerie had gevorderd voor 90 dagen. De rechtbank vindt 14 dagen genoeg. C. staat in hoger beroep terecht voor medeplegen van de moord op Endstra, de rechtbank sprak hem daarvan vrij.

Geen nieuwe informatie

De recherche beschikt al sinds tien jaar over aanwijzingen dat een groep mannen van Turkse afkomst zich bezig zou houden met liquidaties, onder meer van Endstra en van John Mieremet. Daarbij kwamen ook Jurmaine B. en Patrick R. in beeld. B. is onlangs aangehouden in de zaak van Mieremet.

Volgens justitie kent Donald G. een aantal mensen uit die groep. De vermeende schutter in de zaak overleed in de gevangenis. Hij noemde de naam van Donald G. ten overstaan van een officier van justitie als opdrachtgever.

Volgens advocaat Leon van Kleef heeft het Openbaar Ministerie geen nieuwe informatie aan het dossier toegevoegd.

De voor twee moorden tot levenslang veroordeelde Dino Soerel was ook aangehouden voor opdracht geven voor de moorden op Mieremet en Endstra. De hechtenis van Soerel in de zaak Endstra is geschorst, in de zaak Mieremet is Soerel niet in bewaring gesteld door de rechter-commissaris.