Rechtbank vindt smokkel 7 ton cocaïne niet bewezen

De rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag aan een Oosterhoutse transportondernemer zeven jaar cel opgelegd voor betrokkenheid bij de import van bijna 3.500 kilo cocaïne in een bananentransport. Hij en zijn drie medeverdachten zijn vrijgesproken van een transport van 7.000 kilo cocaïne.

Schakelbewijs

Voor de 3,5 ton kreeg de secretaresse van de hoofdverdachte Paul van W. vijf jaar cel en de medeverdachten drie jaar, en 16 maanden. Het Openbaar Ministerie had tegen de twee hoofdverdachten 14 jaar en 12 jaar geëist.

Voor betrokkenheid bij de 7.000 kilo cocaïne zag de rechtbank onvoldoende bewijs. De rechtbank gaf als toelichting dat er in de bewijsvoering teveel werd geleund op zogeheten “schakelbewijs” uit de zaak rond de invoer van bijna 3.500 kilo cocaïne.

Telefoons

De eerste partij van 3.500 kilo cocaïne werd op vrijdag 24 augustus 2018 door de Belgische douane in Antwerpen ontdekt en onderschept. Na een inval in een loods in Oosterhout zijn er pgp-telefoons gevonden. Tijdens het onderzoek bleek volgens het OM dat de twee hoofdverdachten, vermoedelijk ook betrokkenheid waren bij de invoer van de 7.000 kilo cocaïne. Die partij werd op 30 december 2017 in de haven van Antwerpen onderschept. Er werden toen geen verdachten aangehouden. De rechtbank vindt de aanwijzingen voor betrokkenheid van de verdachten hierbij niet hard genoeg.

Het Openbaar Ministerie zegt ernstig te overwegen om in hoger beroep te gaan.

Zie ook:

Coke-vrachtwagen in beeld (VIDEO)