Rechter betraand bij overvalzaak

De rechtbank in Den Haag is gewraakt nadat een rechter van de strafkamer het niet droog hield bij het bespreken van de feiten. Het ging om een woningoverval in Rotterdam waarbij de overvallers de ouders van jonge kinderen vastbonden. In de zaak staan twee verdachten terecht voor de overval op miljonair Wim Zegwaard en een woningoverval in Rotterdam-Hillegersberg.

Schaar

De overvallen vonden plaats in het najaar van 2012. De zaak van een derde verdachte Reda N. is afgesplitst. Rechtbankverslaggeefster Anna Korterink beschrijft op Twitter hoe de oudste rechter volschoot toen hij voorlas wat politie aantrof in het huis van de slachtoffers in Hillegersberg: ‚huis is chaos, zoontje met betraande ogen en een schaar in de hand’.

Vastgebonden

De overvallers troffen niet de verhoopte buit aan. Ze haalden vergeefs het hele huis overhoop en bonden de ouders vast. In de gang kwam één van de overvallers jonge kinderen tegen. 'Dat vond ik wel erg’, zei hij. ‚Hoe denkt u dat het overkomt: drie mannen in t zwart met skimutsen op, en vader en moeder vastgebonden?’, vroeg één van de rechters.

Spijt

Dat kon de verdachte zich niet voorstellen. Hij heeft achteraf wel spijt. Ze zouden het verkeerde adres zijn binnengegaan, geen diamanten hebben aangetroffen en wel kinderen. Volgens de verslaggeefster had de rechtbank soms moeite verontwaardiging te verbergen.

Bevooroordeeldheid

De verdediging vond dat de getoonde emotie een teken kon zijn van bevooroordeeldheid en de advocaten eisten duidelijkheid over de objectiviteit van de rechters. De voorzitter zei: ‚Wij lezen vaak afschuwelijke dingen in dossiers, die veel emotie oproepen. Maar dan nog zijn we professioneel, gaat om bewijs.' Volgens de voorzitter zijn er altijd emoties, ook in zaken waar uiteindelijk vrijspraak volgt.

Wraking

Een advocaat stelde voor dat de oudste rechter zich zou terugtrekken maar deze zag daar zelf geen reden voor. Bij voorlezen van de passage zag hij beelden voor zich die emoties opriepen ‚zoals misschien bij meer mensen in de zaal.’ Hij vond met de voorzitter dat hij de zaak gewoon kon voortzetten. Daarop wraakten de advocaten de rechtbank. De wrakingskamer wees dat verzoek af.