Rechter: geen onderzoek pgp-data in heroïnezaak

De negen verdachten van het opzetten van heroïnelabs in de regio Den Haag-Rotterdam waarmee ze volgens de politie voor tientallen miljoenen drugs konden fabriceren komen zondag op vrije voeten.

Canada

De rechtbank Den Haag besliste ook dat ze geen nader onderzoek wil doen naar de rechtmatigheid van het gebruik van gekraakte gekraakte pgp-berichten uit Canada van het bedrijf Ennetcom. Sommige verdachten maakten gebruik van telefoons van dat bedrijf. De rechter in Canada gaf in 2016 toestemming voor gebruik van die data voor vier specifieke onderzoeken, maar niet voor dit onderzoek. Michel van Stratum, advocaat van één van de hoofdverdachten, Nurettin C., wilde twee wetenschappelijke deskundigen horen als getuige en ook de voormalige directeur van Ennetcom, Danny M.. Maar de rechtbank achtte zich voldoende geïnformeerd. Advocaat Van Stratum in reactie:

De rechtbank is kennelijk niet geinterresseerd in de integriteit van de opsporing en de rechtmatigheid van miljoenen binnengehengelde persoonsgegevens van verdachten van strafbare feiten en onschuldige burgers. Dat is onbegrijpelijk want het zijn hoogstwaarschijnlijk vergaarde onrechtmatige privacyschendingen. Dat heeft een privcacydeskundige al eerder in een soortgelijke strafzaak geconcludeerd. Het wachten is nu op het oordeel van de Hoge Raad en misschien van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Van Stratum heeft de Autoriteit Persoonsgegevens verzocht om een onderzoek naar de zaak in te stellen. Van Stratum:

Hopelijk vind de toezichthouder dit privacyvraagstuk net zo belangrijk als de privacy van Barbie, waar nu onderzoek wordt ingesteld.

Naoufal F.

De rechtbank Den Haag beslist daarmee in lijn met de visie die de Amsterdamse rechtbank tot nu toe in tussenbeslissingen heeft gehanteerd in de zaak over de mislukte moordaanslag op Peter R. tegen verdachte Naouaf F.. In die zaak zal de rechtbank dit voorjaar tot een eindvonnis komen, ook over de – volgens de advocaat – grove onrechtmatigheden die justitie zou hebben begaan bij het bemachtigen van de Canadese data en het zoeken erin. Ook bleken er berichten van geheimhouders niet te zijn vernietigd.

2019

De negen verdachten in de Haagse zaak worden verdacht van het runnen van drugslabs, drugshandel, deelname aan een criminele organisatie en witwassen.

De rechtbank verwacht niet voor januari 2019 aan de inhoudelijke behandeling van de zeer grote zaak te kunnen beginnen. Er moeten nog veel getuigen worden gehoord. Bovendien doet de recherche nog onderzoek naar mogelijk voortvluchtige verdachten.

De rechtbank vindt dat gezien de vertragingen de voorlopige hechtenis hechtenis van de verdachten te lang duurt.

Zie ook:

Grondstoffen heroïne voor 30 miljoen gevonden (UPDATE)

Criminelen bespraken desinformatie media en CIE

‘Broer van dader pakken, schieten of onthoofden’

Hoe het pgp-sleepnet wel (en niet) werkt (#2)

Hoe het pgp-sleepnet wel (en niet) werkt (#1)