Rechter legt bom onder aanpak growshops

De rechtbanken van Breda en Middelburg hebben in twee zaken een bom gelegd onder de landelijke aanpak van growshops. Ondernemers uit Goirle en Terneuzen moeten hun spullen terugkrijgen die de politie in beslag had genomen in het kader van de aanpak van de winkels. Er is te weinig bewijs dat de spullen voor illegale wietteelt bestemd zijn.

Growshops verkopen spullen die nodig zijn van het kweken van planten. Dat kunnen wietplanten zijn, maar dat hoeft niet per se. Sinds 1 maart zijn voorbereidingen voor wietteelt verboden. Nog dezelfde maand zijn tientallen growshops binnengevallen, waar soms vrachtwagens vol spullen in beslag werden genomen. Met die aanpak hoopt justitie wietteelt tegen te gaan.

Gesloten webshop

Maar twee ondernemers zijn naar de rechter gestapt om die inbeslagnames. Bij het bedrijf in Goirle werden eind maart afzuigers, luchtverfrissers en spitmachines in beslag genomen. De winkel verkocht uitsluitend via internet, en de webshop was per 1 maart gesloten om af te wachten hoe de nieuwe wet precies in elkaar stak. De politie viel desondanks binnen en nam de hele bedrijfsvoorraad mee. Volgens de rechtbank zijn er echter geen concrete aanwijzingen dat die spullen bestemd zijn voor illegale wietteelt, en daarom moeten de inbeslag genomen spullen terug naar de eigenaar.

De zaak in Terneuzen krijgt ook alle spullen terug, inclusief een geldsom die in beslag werd genomen bij de inval. Het bedrijf profileert zich als een winkel voor tuinieren in eigen tuin of balkon, en de rechter ziet te weinig bewijs dat de spullen voor illegale wietteelt waren bedoeld. Volgens de rechtbank gaat het om een zaak voor de ‘zeer kleinschalige tuinderij’, waar weliswaar thuiskwekers spullen zouden kunnen kopen, maar zeker geen criminelen die op grote schaal wiet willen telen.

Probleem voor OM

De uitspraken kunnen een groot probleem worden voor de handhaving van de wet. Alleen benodigdheden die voor wietteelt worden gebruikt verkopen is niet meer strafbaar; eerst moet worden aangetoond dat de spullen met een criminele intentie worden verkocht.

Of de bewuste handelaren daadwerkelijk strafbaar zijn, is nog niet duidelijk. De rechtbank moet daar nog uitspraak over doen, mits het OM besluit de strafzaak tegen de winkels door te zetten.