Rechter moet voor de rechter komen

Een rechter van de rechtbank Zwolle moet waarschijnlijk voor de rechtbank in Amsterdam verschijnen. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte. Dat heeft de Hoge Raad bekend gemaakt aan advocaat Yehudi Moszkowicz die aangifte tegen de Overijsselse rechter had gedaan.

Eerder werd een wrakingsverzoek van de advocaat toegewezen. Rechter Arco Jordaans hield hardnekkig vol ter zitting iets te hebben gezegd terwijl uit video-opnamen was gebleken dat dit niet waar was.

Vergeten

In een regiezitting in de zaak tegen een oud-ABN AMRO-bankier die ervan wordt verdacht miljoenen te hebben witgewassen voor drugscriminelen vergat de voorzitter van de rechtbank op 18 juni de volgende (volgens de wet verplichte) zin uit te spreken: ‘Het onderzoek ter terechtzitting voor het overige wordt geschorst voor onbepaalde tijd’. Het was niet gezegd maar die zin belandde wel in het proces-verbaal van de zitting.

Verboden

Vervolgens deed Moszkowicz aangifte tegen de rechter wegens valsheid in geschrifte. De Hoge Raad liet hem afgelopen week weten dat de zaak waarschijnlijk voorkomt bij de rechtbank Amsterdam. (De officier van justitie kan formeel nog besluiten dat dit niet gebeurt.) Moszkowicz ontving de beschikking na lang aandringen bij het OM. ‘Toen ik vroeg waarom men het mij niet wilde geven werd me letterlijk gezegd dat de hoofdofficier dat had verboden’ aldus de raadsman tegen Crimesite.

 

Lees meer over de achtergrond van de kwestie:

Soap bij rechtbank Zwolle krijgt vervolg