Rechter wil oordelen over deals met criminelen

Rechters willen dat justitie hen laat oordelen over grote schikkingen die zij treffen met criminelen. Dat zegt Frits Bakker, voorzitter van het bestuur van de rechtbanken en gerechtshoven. Een voorbeeld is de afspraak die het Openbaar Ministerie maakte met Sonja Holleeder over de nalatenschap van Cor van Hout.

Mega-schikkingen

De Raad voor de Rechtspraak maakt zich zorgen over het aantal zaken dat momenteel met verdachten wordt afgedaan door justitie. Vijftig procent van de zaken eindigt niet bij de rechter, maar met een schikking of transactie bij het Openbaar Ministerie. Vooral als het gaat om mega-schikkingen met bedrijven of personen willen de rechters een grotere rol spelen.

Door de rechter bestraft

De voorzitter van de Raad, Frits Bakker, zegt zaterdag in dagblad Trouw dat het toeziend oog van de rechtbank nodig is. De rechter moet volgens hem een ‘controlerende en rechtsbeschermende taak’ kunnen uitvoeren. ‘Het is belangrijk dat in een rechtsstaat wetten en regels effectief worden gehandhaafd. Iedereen moet erop kunnen vertrouwen dat mensen die de regels overtreden worden opgepakt door de politie, vervolgd door het OM en vervolgens door de rechter worden bestraft.’

Grote impact

Bakker heeft het dan vooral over zaken met een ‘grote maatschappelijke impact’. Als voorbeeld noemt Trouw de transactie die de weduwe van de in 2005 in Thailand geliquideerde crimineel John Mieremet aangeboden kreeg van het OM. Ze leverde haar criminele erfenis in, een vermogen van 6,5 miljoen euro. In ruil daarvoor bleef een strafrechtelijk vervolging voor het witwassen van crimineel geld uit.