Rechtszaak drugsmoord Maastricht

Op woensdag 19 december begint in de rechtbank Maastricht de pro-formazitting tegen twee mannen die ervan worden verdacht op 16 augustus 2017 in Maastricht de 22-jarige Aiyoub Haddoumi na beroving te hebben doodgeschoten. De aanleiding voor de schietpartij was een uit de hand gelopen drugsdeal. Dat bleek uit een reconstructie van Opsporing Verzocht.

Knallen

Agenten troffen het slachtoffer de bewuste avond zwaargewond aan in een woning tussen de Bosscherweg en de Oude Smeermaeserweg in Maastricht. Buurtbewoners hadden de politie gebeld nadat ze rond 23.00 knallen hadden gehoord. Haddoumi overleed korte tijd later.

Ex-kickbokser

Haddoumi was een ex-kickbokser die enkele wedstrijden vocht. Hij had een MBO-diploma logistiek medewerker op zak en was een bekende in het Maastrichtse drugsmilieu.

Overval

Een dag na de moord werd de 24-jarige Z.I. uit Rotterdam opgepakt toen hij in zijn woonplaats probeerde een supermarkt te overvallen. Ook de taxichauffeur die de twee verdachten van Rotterdam naar Maastricht vervoerde zat een poos vast. Begin september 2017 werd Rotterdammer Fahd T. (20) aangehouden. Z.I. bekende de schoten te hebben gelost, maar handelde naar eigen zeggen uit noodweer. Volgens hem had Haddoumi als eerste geschoten, maar het OM stelt dat daar geen bewijs voor is.

Kilo coke en heroïne

Z.I. en T. waren per taxi naar Maastricht gekomen voor een drugsdeal, maar om vooralsnog onbekende redenen mislukte die. Mogelijk wilde Z.I. het slachtoffer rippen van een kilo cocaïne en heroïne. T. zou een bemiddelende rol hebben gespeeld.

Op 1 oktober was er al een regiezitting in de rechtbank Roermond. Eén van de verdachten wordt tevens verdacht van illegaal vuurwapenbezit, de andere van handel in verdovende middelen.