Rechtszaak tegen Holleeder ligt stil

In de rechtbank Amsterdam is donderdagochtend de zevende pro forma-zitting in de zaak tegen Willem Holleeder begonnen. Hij heeft nieuwe advocaten: Sander Janssen en Robert Malewicz. Het onderzoek in de zaak ligt stil nadat advocaat Stijn Franken de verdediging neerlegde.

Door @Wim van de Pol

De geplande verhoren bij de rechter-commissaris voor juni en juli zijn afgeblazen. Er was over het onderzoek kennelijk voor het Openbaar Ministerie ook geen nieuws te melden. Officier van justitie Sabine Tammes drong er bij de nieuwe advocaten op aan advies bij de deken van advocaten in te winnen of er toch geen tegenstrijdige belangen zijn in verband met het feit dat het tweetal ook Passage-verdachte Jesse Remmers bijstaat. Advocaat Sander Janssen hierover:

We hebben overwogen om te doen. We hebben een nauwgezette verkenning gedaan van de bewijsmiddelen om te zien of er tegenstrijdige belangen zijn. De cliënten zien het ook niet. Maar we kunnen ons beraden om alsnog advies bij de deken te vragen, overigens in de overtuiging dat de deken zal zeggen dat die tegenstrijdige belangen er niet zijn.

Niet één getuige

Janssen zei tijd nodig te hebben om de voor hen nog onbekende delen van de dossiers te bestuderen. Hij zei pas in het voorjaar van 2017 aan inhoudelijke behandeling te kunnen beginnen, maar mogelijk al wel eerder onderzoekswensen kenbaar te kunnen maken.

Janssen gaf een beknopte mening over de hem bekende bezwaren tegen Holleeder. Janssen:

In alle tienduizenden pagina’s dossier is er niet één getuige die uit eigen wetenschap kennis heeft van een moordopdracht of aanwezig was toen die door Holleeder zou zijn verstrekt. Dat is opvallend na meer dan twintig jaar onderzoek. Ook in alle afgeluisterde ovc-gesprekken en telefoongesprekken is er niemand die hierover spreekt of zich verspreekt.

La Serpe

Ook de kroongetuigen hebben geen eigen wetenschap over moorden. Dat Holleeder ‘Osdorp eerst’ (over de dood op Kees Houtman) zou hebben gezegd is alles dat La Serpe pas na jaren op tafel legde na eerst onder ede te hebben verklaard dat hij niets over Holleeder wist. Aldus Janssen. Ook Ros niet. Zussen hebben ook geen eigen wetenschap, ook geen bevestiging.