Rechtszaak over miljoenendeal Teeven

Anton Bruinsma, de broer van de geliquideerde topcrimineel Klaas Bruinsma, is naar de rechter gestapt vanwege een omstreden deal die staatssecretaris Fred Teeven heeft gemaakt toen hij nog officier van justitie was. Dat staat in het boek ‘Fred en de Wet‘ van onderzoeksjournalist Wim van de Pol, dat deze week bij Crimesite verschijnt.

Teeven hief eind jaren negentig het beslag op van een Zwitserse bankrekening waar miljoenen opstonden. Het geld kon daardoor in handen komen van zakenpartners van Klaas Bruinsma en niet bij Anton Bruinsma, die één van de wettige erfgenamen is. Anton Bruinsma claimt nu 11,8 miljoen euro van de Staat.

Afpersing

Aan het einde van de jaren tachtig maakte Klaas Bruinsma zijn broer Anton miljoenen afhandig middels afpersing. Dat vermogen had Anton Bruinsma zelf in onroerend goed verdiend en kwam deels voort uit de erfenis van zijn vader. Het afgeperste kapitaal is samen met miljoenen guldens, afkomstig van drugshandel, naar trustbedrijven in Hong Kong gesluisd. Na Bruinsma’s dood brachten zakenpartners van Klaas Bruinsma een deel van dat geld over naar een bank in Bazel.

Zakenpartners Bruinsma

Teeven seponeerde in 1997 een strafrechtelijk witwas- en fraudeonderzoek naar dat geld en naar deze zakenpartners van Bruinsma. Zij moesten in ruil voor dat sepot 12 miljoen gulden betalen aan de Belastingdienst. De voormalige zakenpartners van Klaas Bruinsma kochten hun strafrechtelijk onderzoek af, maar behielden wel uitzicht op het incasseren van ruim 10 miljoen gulden (inmiddels opgelopen tot 11,8 miljoen euro) dat in Bazel was gestald.

Bazel

Staatssecretaris Teeven moet binnenkort onder ede voor de rechtbank gaan uitleggen wat nu precies de inhoud was van de deal met de zakenpartners van Klaas Bruinsma. En ook waarom hij het beslag op het geld in Bazel eind 1997 liet opheffen.

In het boek ‘Fred en de Wet’ wordt ook onthuld dat er deze zomer een geheel nieuw strafrechtelijk onderzoek is gestart naar deze gang van zaken rond de Zwitserse en Chinese tegoeden van Klaas Bruinsma. Ook de afpersing van Anton Bruinsma is onderwerp van onderzoek. Anton Bruinsma is eerder dit jaar door de FIOD langdurig als getuige gehoord in de kwestie.

Deal Helman

Eerder in 2014 ontstond ook al ophef in de Tweede Kamer over een andere omstreden deal die Fred Teeven maakte in 2000 als officier van justitie. Daarbij zou hij via een schikking miljoenen crimineel geld hebben witgewassen voor crimineel Cees Helman.

Uit ‘Fred en de Wet’ blijkt nu dat Teeven Cees Helman in 2000 ook nog eens celstraf heeft kwijtgescholden. In twee zaken schortte hij, zonder dat de minister of het Openbaar Ministerie dat wist, de strafexecutie op.