Rechtszaak Staatsliedenbuurt loopt vertraging op

Het hoger beroep van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt is aangehouden en voor onbepaalde tijd uitgesteld. Het Hof wil eerst onderzoek naar de video die gisteren opdook, waarin een handlanger van Benaouf A. (het beoogde slachtoffer) zegt dat die gelogen heeft over de schutters. Het Openbaar Ministerie voelt zich ‘gepiepeld’ door de nieuwste ontwikkelingen en spreekt van ‘nepnieuws’.

Vanochtend schreven we al over deze omstreden video. Rachid El M., een handlanger van Ben, zegt daarin dat die laatste de boel geflest heeft en expres de naam van de verkeerde schutter zou hebben genoemd. Vorige week verschenen er ook al getuigen die iets dergelijk zeggen te hebben gehoord van Benaouf. De advocaten van Anouar B.(“Popeye”) en Adil A. (“Kinker”) vroegen vanochtend aan het hof Rachid El M. als getuige te laten oproepen.

Authentiek

Volgens Benedicte Ficq, advocaat van Kinker, is het filmpje ‘authentiek’. Ficq bleek een kopie te hebben van de video op een USB-stick. Tijdens de zitting zei ze: ‘Ik open net mijn telefoon en krijg een sms van Jan-Hein Kuijpers. Hij is de huidige advocaat van de persoon in het filmpje, Rachid el M. en hij schrijft: ‘Ik heb vanmorgen mijn cliënt gesproken. Het filmpje is authentiek’. Crimesite vroeg telefonisch aan Kuijpers wat hij precies met ‘authentiek’ bedoelt; of de persoon in de video inderdaad Rachid El M. is? Of zijn verklaring waar is? En of hij inderdaad stiekem, dan wel met zijn medeweten is opgenomen? Kuijpers: ‘Ik ga daar niets over zeggen. De zaak ligt buitengewoon gevoelig. Ik vond het nodig om dat sms’je naar collega Ficq te sturen, maar verder ga ik er inhoudelijk niet op in.’

Nepnieuws

Het Openbaar Ministerie zit met het filmpje in zijn maag en liet tijdens de zitting merken er weinig geloof aan te hechten. De advocaat-generaal zei: ‘We moeten voorkomen dat de rechtspraak wordt beïnvloed door nepnieuws. Opeens komt er iemand op de laatste dag van het proces die de belangen van de rechtsstaat wil dienen. Ik heb er geen goed gevoel bij. Ik heb echt het idee dat we gepiepeld worden. Het is een moeras van onduidelijkheden waar we worden ingezogen. En dat terwijl die opname er kennelijk al heel lang moet zijn. Kennelijk is men er niet van overtuigd dat het hof de verdachten zal vrijspreken. Eigenlijk vind ik het niet noodzakelijk om de getuige te horen.’ Het hof verzocht het OM toch dringend om nader onderzoek te verrichten op de volgende punten: de authenticiteit, volledigheid, het tijdstip en de plaats van het totstandkomen van de video op de usb-stick. Het proces wordt tot nader orde uitgesteld.

Zie ook:

Verdachte moorden Staatsliedenbuurt: ik moest de vegers rijden

Poging omkoping door Anouar B. of doorgestoken kaart?

‘Hij heeft gezorgd dat mijn broertje begraven ligt’