Rechtszaak tegen Mexicanen drijvend methlab Moerdijk van start

Op donderdag 22 augustus begint in de rechtbank in Breda de strafzaak tegen vier mannen die worden verdacht van het runnen van een drugslab in de haven van Moerdijk. Daar werd op 10 mei 2019 het allereerste drijvende Nederlandse drugslab in een vrachtschip gevonden.

Boobytrap

Op de 80 meter lange boot werd naast 300 liter methamfetamineolie een grote container met 10.000 liter drugsafval en chemicaliën aangetroffen. Experts waren maar liefst drie dagen bezig met de ontmanteling. De laatste dag zonk het schip zelfs door een vermoedelijke boobytrap om sporen te wissen. Volgens de politie liep er tijdens de ontruimingsactie ineens in hoog tempo water in het schip door een pomp die op afstand aan was gezet.

Vervuild water

Het ruim van het schip stond vol met duizenden liters vervuild water. De experts die bezig waren met de ontmanteling moesten halsoverkop vertrekken. Rijkswaterstaat plaatste in de haven van Moerdijk een scherm om te voorkomen dat de vervuiling rond het schip zich verspreidde. De chemicaliën werden later afgevoerd.

Beruchte kartelfamilie

Van de vier verdachten (een 65-jarige schipper uit Breda en drie Mexicanen van 23, 26 en 37 zonder vaste woon- of verblijfplaats) maakt één van de Mexicanen deel uit van een beruchte kartelfamilie. De eigenaar van het schip is nog spoorloos.

Waarschuwing

In het nationaal dreigingsbeeld van de politie werd jaren geleden al gewaarschuwd voor de komst van de Mexicanen, die ongekende hoeveelheden grondstoffen voor drugs smokkelen. Werd tot ruim drie jaar geleden nog helemaal geen crystal meth in Nederland gesignaleerd, de laatste jaren zijn er steeds vaker meldingen van methvondsten en -labs.

Verdubbeling in gebruik

Opvallend is dat in Amsterdam vorig jaar sprake was van een verdubbeling in gebruik vergeleken met 2017. Onderzoekers schatten dat dagelijks 300 tot 400 mensen in Amsterdam crystal meth gebruiken. Daarmee staat onze hoofdstad in Europa op de achttiende plaats. De verdubbeling in gebruik hangt ook samen met de toename van methlabs in Nederland.

Gayscene

Crystal meth (ook ‘Tina’ of ‘Ice’ genoemd) gaat voor de export met name naar Oost-Duitsland en Tsjechië. In Slowakije, de VS, Canada, Australië en Azië ligt het gebruik relatief hoog. Het gebruik in Nederland is laag: het beperkt zich tot bepaalde kringen in de gayscene, waarbij meth als ‘chemseks’ gebruikt wordt om op seksparty’s dagen- en nachtenlang door te gaan.