Rechtszaak Tilburgse “wietfamilie” K. van start (VIDEO)

In de extra beveiligde rechtbank op Schiphol begint maandag de rechtszaak tegen vier verdachten van de Tilburgse “wietfamilie” K. Het bewijs van het OM werd grotendeels verzameld door de verklaringen die Tilburger Alain S. in 2012 deed tegenover de politie.

Ernstig bedreigd

S. verklaarde gedetailleerd hoe de familie K., met wie hij jarenlang een criminele organisatie vormde, rijk werd van de wiet. Inmiddels heeft de ondergedoken S. spijt van zijn biecht.

Alain S. (49) verkeerde negen jaar lang in gezelschap van familieleden van Ton K., één van de hoofdverdachten in de mega-wietzaak. In mei 2012 stapte S. naar de politie in Tilburg, waar hij vertelde dat hij ernstig bedreigd werd door de familie K. In de loop der maanden liep hij helemaal leeg ten overstaan van de rechercheurs van de inlichtingendienst.

Politiebescherming

De verklaringen van S. zijn precies de reden dat hij en zijn gezin nu al jaren onder politiebescherming moeten leven, waarschijnlijk in het buitenland. Daarnaast is het de reden dat het proces tegen Ton K. en zijn drie zonen Mike, Toine en Theo van start gaat in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. De veertien andere verdachten in de megazaak staan terecht in Breda.

35 miljoen euro

Ton K. zou aan het hoofd staan van leden van de Tilburgse familie (en anderen) die op zeer grote schaal wiet zouden hebben geproduceerd. Alain S. verklaarde tegenover de politie dat de familie K. 35 miljoen euro verdiende met de wietteelt. Tussen 2003 en 2006 hield de familie er tegelijkertijd tussen de tien en veertien kwekerijen op na. Het merendeel van de wiet ging volgens S. naar Turkse drugshandelaren, die het vooral zouden afzetten in Engeland en Duitsland.

60 criminele groeperingen

Op basis van de gedetailleerde verklaringen die Alain S. aflegde over de illegale wietteelt in Midden-Brabant berekenden onderzoekers dat de wietteelt in Tilburg en omgeving een jaarlijkse bruto-omzet van tussen de 728 en 884 miljoen euro zou hebben. S. verklaarde ook dat in Tilburg en omgeving dagelijks zo’n 2500 personen werkzaam zijn in de wietteelt. Volgens hem zouden ongeveer zestig criminele groeperingen die zich met de wietteelt bezig houden.

Invallen

Bij woning- en garageinvallen van de verdachten in Tilburg vond de politie in augustus 2012 in totaal bijna 1,5 miljoen euro in cash, dat was verstopt in het plafond of begraven in de tuin van Ton K. in plastic tonnetjes. Er werden ook 300 liter amfetamine en 100 kilo wiet gevonden. Ook ontmantelde de politie wietkwekerijen en werd een vuurwapen met munitie ontdekt. In totaal waren er ongeveer 25 verdachten, waarvan er verschillende op vrije voeten kwamen.

Rip in Etten-Leur

Alain S. stapte naar de politie nadat er een probleem speelde rond een wietkwekerij in Etten-Leur. S. vertelde dat hij verantwoordelijk was gesteld door Ton K. voor het rippen van die kwekerij. S. wilde vervolgens een deal met justitie maken, maar kreeg te horen dat zijn verklaringen daarvoor niet voldoende waren. Doordat de politie al aan verdachten had verklapt dat S. aan het praten was, zat S. klem. Nadat zijn advocaat Mariëlle van Essen dreigde met een kort geding, werd S. opgenomen in een getuigenbeschermingsprogramma. De kroongetuigestatus kreeg hij niet en S. werd ook geen strafvermindering in het vooruitzicht gesteld.

Spijt

S. heeft inmiddels echter al jaren spijt van zijn openhartigheid en eist dat de verklaringen die hij bij de politie aflegde, vernietigd worden. In het proces zal het dan ook de cruciale vraag worden of de verklaringen van S. overeind blijven. Zijn advocaat Van Essen betoogt al jaren dat de verklaringen onbruikbaar zijn omdat politie en justitie er volstrekt verkeerd mee zijn omgegaan, omdat de verhoren niet volgens de regels zijn verlopen en omdat S. niet kreeg wat hij vroeg. Tegen Omroep Brabant zegt ze dat ‘als de verklaringen niet overeind blijven de hele zaak als een kaartenhuis in elkaar zakt.’