Nieuw bewijs in viervoudige moord Enschede

Vandaag staan de drie Servische verdachten (een vader en zijn twee zoons) van de viervoudige moord in Enschede opnieuw voor de rechtbank tijdens een pro-forma zitting. Op 7 november 2018 werden in een growshop toen de lichamen van vier slachtoffers gevonden, die koelbloedig waren vermoord. Het OM kwam vandaag met nieuw dna-bewijs.

Slachtoffers

Bij de moordpartij in een pand aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede kwamen vier mannen om het leven (foto boven): Artur Sargsyan (34), Max Klaassen (62), Maijkel Akfidan (27) en Tuan Nguyen (43). Sargsyan en Nguyen waren bekenden van de politie. Het motief van de moord ligt mogelijk in het feit dat Artur Sargsyan foute wietstekjes heeft geleverd.

DNA

Het Openbaar Ministerie bracht vandaag een nieuw bewijsmiddel ter tafel. Op een kabeltje dat in een videorecorder zat, is dna van één van de verdachten gevonden. Door het kabeltje eruit te trekken, werkte de beveiligingscamera niet meer. Volgens het OM is er een waslijst aan ander bewijs, waaronder dna op kogelhulzen. Ook zouden er bloedsporen van slachtoffer Tuan Nguyen zijn gevonden in de Volkswagen Golf van de jongste verdachte, de 30-jarige Denis A. Het Openbaar Ministerie denkt ook dat zijn broer Dejan (32) en zijn vader Camil A. betrokken zijn bij de moordpartij. Ze zijn alledrie gezien in een auto in de buurt van de plaats delict. Een afdruk van de schoenzool van een van de twee zoons is volgens justitie terug gevonden in een plas bloed van een van de slachtoffers. Maar volgens zijn advocaat heeft hij een andere schoenmaat.

Mexicaanse wraak

Het Openbaar Ministerie zei vanochtend onderzoek te gaan doen naar een alternatief scenario voor de moorden, dat deze week verscheen op de website van misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink. Een Mexicaanse vrouw zou wraak hebben willen nemen voor de moord op haar broer en dochter, die in stukken zouden zijn gesneden en beroofd van 200 kilo harddrugs. De lichamen van de twee Mexicanen zijn overigens nooit gevonden. De politie hecht weinig waarde aan het verhaal, maar advocaat Anno Huisman van een van de verdachten, ziet een mogelijke link met dna van een onbekende vrouw dat op een kogelhuls is gevonden in het growshop-pand.

Verliefd

Naast de vader en zijn 2 zonen zijn er in deze zaak ook nog 3 Brabantse verdachten die de wapens geleverd zouden hebben. Het gaat om de 38-jarige Zizi W., een vrouw uit Breda, en 2 mannen uit St. Willebrord, vader Arie en zoon Dennis van D.. Volgens haar advocaat zou uit de uitspraken van de vrouw tegen een politie-infiltrant hooguit kunnen worden afgeleid dat de vrouw verliefd was op Dejan A. en dat ze hem had willen helpen met het verwerven van wapens zonder te weten waarvoor die bestemd waren.

Bloedspatonderzoek

Tijdens de zitting vandaag komt mogelijk duidelijkheid over onderzoek dat gedaan is naar de schotbanen van de kogels en bloedspatonderzoek. De verwachting is dat alle onderzoeken in de herfst van dit jaar zijn afgerond.