Rechtszaken tegen NFI om verdwenen organen

Tegen Justitie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) lopen momenteel meerdere rechtszaken waarbij ouders de organen van hun omgekomen kinderen opeisen. Deze organen zijn kwijt of achtergehouden zonder toestemming. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag.

Een van de zaken draait om het hart van Ihsan Gürz (23), die in 2011 in een politiecel overleed. Zijn vader Cengiz Gürz stapte afgelopen week naar het Amsterdamse gerechtshof, omdat hij duidelijk wil krijgen wat er met het hart van zijn zoon is gebeurd. Het NFI deed sectie op het lichaam en stelde dat Ihsan door hartfalen en cocaïnegebruik overleed.

Cengiz Gürz geloofde dit niet en liet het lichaam voor een tegenonderzoek in Turkije onderzoeken. Daar werd ondekt dat het hart ontbrak. Het OM zegt dat het hart na de sectie is teruggeplaatst en dat niet bekend is wat er na het vrijgeven van het lichaam is gebeurd.

In de zaak rond Denise Schouten (21) wordt een civiele procedure voorbereid. Het hart van Denise werd verwisseld met dat van een bejaarde man. Het NFI zegt dat het hart mogelijk is verwisseld bij een contra-onderzoek.

De ouders van de verongelukte Michael Boerboom deden vorige maand aangifte en ook zij stappen naar de rechter. Een jaar na de dood van hun zoon ontdekten zij per toeval dat het NFI de hersenen van Michael had achtergehouden, terwijl daar nooit toestemming voor is gevraagd.

Justitie heeft de nabestaanden excuses aangebouden en bood 1500 euro onkostenvergoeding om de hersenen bij te zetten in het graf. De ouders eisen echter een onafhankelijk onderzoek, waarin kan worden vastgesteld dat de teruggegeven hersenen daadwerkelijk van hun zoon zijn. Ook willen zij dat de hersenen in het stoffelijk overschot van Michael worden teruggeplaatst.