‘Recidivecijfer na jeugd-tbs is hoog’

Jongeren die de PIJ-maatregel, jeugd-tbs, hebben opgelegd gekregen, gaan daarna veel vaker in de fout dan volwassenen. Van de jongeren die in 2000 zijn ontslagen uit behandeling, kwam maar liefst 80 procent binnen tien jaar opnieuw in aanraking met de politie. Ongeveer de helft van de jonge delinquenten recidiveert al binnen twee jaar.

Dat meldt De Volkskrant donderdag naar aanleiding van cijfers van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie.

Investering

Justitie heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd om de zogenoemde jeugd-tbs te laten slagen. In 2007 werd er aan behandeling nog ruim 300 euro per jongere per dag gespendeerd, in 2012 was dat gestegen naar 563 euro, becijferde de Algemene Rekenkamer volgens de Volkskrant.

Ondanks de investeringen zijn de recidivecijfers hoog. 'De recidivecijfers bij jeugdigen zijn hoog, hoger dan bij volwassen tbs'ers', zegt Andries Korebrits, hoogleraar Forensische Psychiatrie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

1 april

De PIJ-maatregel (Plaatsing in Jeugdinrichting), in de volksmond jeugd-tbs, duurt minimaal 3 jaar. De maatregel kan worden verlengd tot maximaal 7 jaar, waarbij het laatste jaar altijd voorwaardelijk is. Vanaf 1 april 2014 is er een nieuwe wet en start het zogenoemde “adolescentenstrafrecht”. De minimale duur van de PIJ-maatregel wordt dan 4 jaar en de maximale verlenging is 7 jaar. Bovendien kan de rechter bij iemand die dan 23 jaar of ouder is, de PIJ-maatregel omzetten in “normale” tbs.

Voortvluchtig duo

De discussie hierover is weer aangezwengeld door het voortvluchtige duo Antionio van der P. (25) en Enise B. (19). Van der P. kreeg op jonge leeftijd al de PIJ-maatregel opgelegd, maar hij bleek ook een van de velen die recidiveren.