Record aantal waarschuwingen voor liquidaties

Vorig jaar heeft de Amsterdamse politie 27 mogelijke slachtoffers van liquidaties tijdig gewaarschuwd. Daarmee is naar mening van de politie een flink aantal afrekeningen voorkomen. Volgens korpschef Aalbersberg is dit één van de redenen waarom het aantal liquidaties in de hoofdstad vorig jaar is gedaald.

Aalbersberg deed zijn uitspraak in de marge van een persconferentie die afgelopen vrijdag werd gehouden. Daar presenteerde de ‘driehoek’ (politie, OM en gemeente) de veiligheidscijfers over 2015. Die laten een positieve trend zien. Vrijwel alle vormen van criminaliteit zijn op hun retour in de hoofdstad.

Liquidaties

Vorig jaar waren er ‘slechts’ 6 afrekeningen in het Amsterdamse criminele circuit, een forse daling ten opzichte van voorgaande jaren. In totaal vielen er 16 geweldsdoden. In Brabant waren er voor het eerst meer liquidaties dan in Amsterdam.

Nieuw beleid

OM en politie denken dat de daling een gevolg is van het nieuwe beleid in Amsterdam, waarbij potentiele liquidaties vroegtijdig worden verstoord en voorbereiding ervan zwaarder wordt gestraft. Zo kregen twee mannen die wapens leverden voor de liquidaties in de Staatsliedenbuurt afgelopen december 8 jaar cel. ‘Het zijn niet alleen die veroordelingen maar ook de straffen voor wapenhandel, en daar zijn we blij mee. We zien dat de rechtbank Amsterdam hier forse straffen voor heeft opgelegd en dat heeft impact. Je weet nooit helemaal wat ze ervan onthouden, maar die straffen maken zeker indruk. Want acht jaar cel is ook voor die groep heel veel’, aldus Pieter-Jaap Aalbersberg in de Telegraaf.

Hieronder een voorlichtingsvideo van de Gemeente Amsterdam over de veiligheidscijfers van 2015.