Reda N.: brutaal, meedogenloos en voor niemand bang

Onlangs was overvaller Reda N. weer in het nieuws. Eerst werd er een aanslag gepleegd met een explosief op het reisbureau van zijn vader in Den Haag. Een week later volgde een aanslag op de ijssalon van de ex-vriendin van Reda N. Wie is deze Haagse overvaller die ook wel ‘de duivel van Den Haag’ wordt genoemd?

Op 15 mei 2017 wordt Reda N. in hoger beroep veroordeeld tot 12 jaar en 10 maanden cel. Hij wordt schuldig bevonden aan 2 woningovervallen en wapen- en wietlevering. De rechtbank had N. voor dezelfde feiten in 2015 veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf.

Meedogenloos

Met de straf komt er een voorlopig einde aan de criminele activiteiten van de Marokkaan. Die zette zijn eerste schreden op het pad van de misdaad als fietsendief in Den Haag. Al snel stapte hij over op inbraken en ramkraken en verwierf hij een steeds grotere reputatie in de Haagse onderwereld. N. is brutaal, meedogenloos en voor niemand bang. Ook voor de politie en andere gezagsdragers niet. Zo gaat het verhaal dat de agente die ’s avonds een blaastest bij N. afnam, de blaasmond van het apparaat later in haar brievenbus terugvond. De impliciete boodschap: ‘ik weet je te vinden’. Een vrouwelijke portier die N. en een paar vrienden de toegang ontzegt tot een feest, omdat zij hem herkent als inbreker in haar huis, wordt later die avond met een stroomstootwapen aangevallen. Op het moment dat N. met zijn vrienden de vrouw wil kaal scheren, komt een buurman naar buiten, waardoor de groep op de vlucht slaan.

Reputatie

Ondertussen geniet Reda N. bij zijn Marokkaanse leeftijdgenoten veel aanzien. Hij strooit met geld en is omringd door mooie vrouwen. Zijn reputatie neemt haast mythische vormen aan. Na iedere overval of kluiskraak zingt zijn naam rond.

Op 22 maart 2012 overvalt N. samen met twee maten de multimiljonair Wim Zegwaard (68) en zijn vrouw Maureen (42) in hun villa in Rijswijk. Het echtpaar, dat door het trio tegen de grond wordt gewerkt en gekneveld, beleeft twee bange uren. Onder bedreiging van pistolen en messen leidt Zegwaard de overvallers naar de kluis, die gevuld is met een flink bedrag aan cash en juwelen. De overvallers gaan er uiteindelijk vandoor met de miljoenenbuit, die in kussenslopen wordt gepropt. De nachtmerrie is daarmee voor de familie Zegwaard nog niet ten einde. Nadat Zegwaard een beloning van 100.000 ter beschikking heeft gesteld door de tip die tot de oplossing leidt van de overval, wordt hij ernstig bedreigd. En als het echtpaar in Zuid-Frankrijk op vakantie is, ontvangen ze een ansichtkaartje met in het Arabisch de tekst: ‘We hebben je gevonden’.

Enkele dagen na de overval op het echtpaar Zegwaard was N. naar Marokko vertrokken. Hij boekte een ticket via het reisbureau van zijn vader. In het Noord-Afrikaanse Tanger strooide N. in een club met geld. ‘Dat is daar heel gewoon’ zou hij later tegen de rechter zeggen. Volgens N. was het niet zijn geld, maar dat van de clubeigenaar. (Tekst loopt door onder de advertenties.)

High five

Later in 2012 maakt N. zich opnieuw schuldig aan een woningoverval. Dit maal op een gezin in de Rotterdamse wijk Hillegersberg. Ook hier bedraagt de buit sieraden en cash. Tijdens de overval worden de twee jonge kinderen van de ouders gescheiden. Bij het verlaten van de woning geeft Reda N. de achtjarige dochter een high five. Het dna van het kleine meisje wordt later tijdens het politieonderzoek teruggevonden op de handschoen van Reda N. De beschrijving van de gebeurtenissen in de Rotterdamse woning roerde een rechter later tot tranen. 

BN-ers

Hoewel voor lange tijd achter de tralies, doet Reda N. het goed bij BN-ers. Rapper Lil’ Kleine bijvoorbeeld richt zich via de sociale media op de Marokkaanse Hagenaar: ‘Free Reda, fuck iedereen. Reda, wat ik wel echt jammer van je vind: ik word nog steeds niet op die bezoeklijst van je gezet. Want ben ik nou je echte mattie?’ Jorik Scholte (de eigenlijke naam van Lil’ Kleine) is niet de enige BN-er die met Reda N. dweept. Ook rappers als Lijpe, Boef en Frenna betuigen hun steun. Nog iemand die de loftrompet over N. steekt: oud-Feyenoorder Eljero Elia.

6 ton

Reda N., die altijd heeft ontkend betrokken te zijn geweest bij de 2 overvallen, is in cassatie gegaan tegen de uitspraak in hoger beroep. Justitie is dus nog niet klaar met de Marokkaanse Hagenaar. Ook al omdat het Openbaar Ministerie 600.000 euro van de crimineel wil hebben.

Crimesite is al meer dan tien jaar gratis. Dat willen we graag zo houden. U ook? Doneer dan via Tikkie en steun onafhankelijke misdaadjournalistiek. Ook met kleine bedragen zijn we ontzettend blij. NU DONEREN