Reda N.: ‘Pas 27 jaar en compleet ontspoord’

Het Openbaar Ministerie heeft 18 jaar celstraf geëist tegen Reda N., vanwege drie overvallen op onder meer miljonair Wim Zegwaard en zijn vrouw. Zij werden in hun woning in Rijswijk overvallen, waar ze urenlang werden vastgehouden. De daders gingen er vandoor met miljoenen aan contant geld en horloges. Reda N. is volgens het OM een van de daders.

‘Pas 27 jaar oud en al zo compleet ontspoord en verhard’, zo omschrijft de officier van justitie N. Twee vrienden van N. werden eerder al veroordeeld voor een overval, N. ontsprong de dans omdat hij niet meer in de auto zat die werd aangehouden.

Alibi geregeld

‘Zonder professionele afluisterapparatuur in zijn huis waren deze overvallen wellicht nooit opgelost’, aldus de officier van justitie, schrijft Omroep West. ‘Als hij niet naar huis was gegaan na de overval in Rotterdam, had hij hier nu niet gezeten, daar ben ik van overtuigd. De schoenen en handschoenen waren spoorloos verdwenen en hij had een waterdicht alibi geregeld.’

Bewust in de criminaliteit

Volgens het OM heeft Reda N. bewust gekozen voor een ‘carrière’ in de criminaliteit. In november 2011 werd een onderzoek gestart op verdenking van witwassen. Toen bleek volgens justitie al snel dat hij ook in drugs zat. Hij was een beginner in de drugshandel, waardoor conflicten ontstonden. Zo probeerde hij een ons hennepgruis te verkopen als een kilo. Dat leidde volgens justitie tot een schietpartij.

Daarom zou hij zijn overgestapt op overvallen. Het geld dat werd buitgemaakt met de eerst overval, op Zegwaard, werd er volgens de officier van justitie binnen een paar maanden doorheen gejaagd. Daarom kwam er volgens het OM een tweede overval, maar de buit was te klein: aanleiding tot de derde overval.

Professioneel

Volgens justitie ging N. professioneel te werk. Hij lette er op dat hij de tie rips waarmee hij zijn slachtoffers boeide, niet aanraakte. In de vluchtauto werd geen dna gevonden.

N. zou een groep met mannen van tussen de 20 en 30 jaar om zich heen hebben verzameld die voor hem werkten. Volgens justitie had N. ‘het talent om mensen aan zich te binden. Hij is een leider.’ De vrienden die eerder werden veroordeeld voor een overval, wilden dan ook niks over N. zeggen. Reda N. zou bovendien vanuit zijn cel, ondanks dat hij in alle beperkingen zat, hebben geregeld dat een horloge bij een van de slachtoffers werd teruggebracht.

Maandag komen de advocaten van N. aan het woord, twee weken later doet de rechtbank in Den Haag uitspraak.