Redenering OM in Zaak-Henriquez: ‘onnavolgbaar’

Nabestaanden van Mitch Henriquez begrijpen de eis van het Openbaar Ministerie niet. De officier van justitie eist geen straf tegen twee agenten die terechtstaan voor toepassen van buitenproportioneel geweld. Telegraafverslaggeefster Saskia Belleman noemt de redenering van het Openbaar Ministerie ‘onnavolgbaar’.

Een groep agenten paste bij de aanhouding van Henriquez een nekklem toe, wreven pepperspray in zijn gezicht en stompten hem in het gezicht. Ook volgens het OM was dat buitenproportioneel.

Saskia Belleman begrijpt niet waarom het OM vervolgens geen straf eiste. Henriquez kreeg acute stress en overleed:

Dat is een toestand van acute opwinding waardoor zuurstoftekort en hartritmestoornissen ontstaan. Er is weinig bekend over het syndroom. Het ontstaan ervan was daarom voor de agenten niet te voorzien, en daarom zijn ze niet verantwoordelijk voor het overlijden, concludeerde het OM. Dat is een onnavolgbare redenering. Het OM negeert ermee dat diezelfde deskundigen het over één ding wel roerend eens waren: zonder dat politiegeweld was Mitch Henriquez niet gestorven. Hoezo geen causaal verband?

Verder schrijft Belleman in De Telegraaf van dinsdag:

Een volgende klap in het gezicht van de nabestaanden was het oordeel van het OM dat de agenten wel genoeg zijn gestraft. Een oordeel dat je zelden of nooit hoort bij een ’gewone’ verdachte die zich schuldig maakte aan buitenproportioneel geweld. ’Gewone’ verdachten krijgen zelden een baangarantie van hun baas, ongeacht het oordeel van de rechtbank.

Van een ’gewone’ verdachte wordt de identiteit niet beschermd. Een ’gewone’ verdachte gaat in de rechtbank niet schuil achter een scherm. De agenten genoten extra bescherming vanwege dreigementen aan hun adres waarvan een ’gewone’ verdachte alleen maar kan dromen. In de woorden van een advocaat op Twitter: „Met zo’n OM heb je geen advocaat meer nodig.”