‘Factuur Moszkowicz aan Wilders niet onderbouwd’

De rekening die voormalig advocaat Bram Moszkowicz aan Geert Wilders stuurde vanwege zijn bewezen diensten in het proces tegen Wilders was niet genoeg gespecificeerd. Het bestuur van de Tweede Kamer besloot daarom de rekening, ruim 500.000 euro, niet te vergoeden. Voor Moszkowicz moet het een bekend probleem zijn: hij werd onder meer uit zijn ambt gezet omdat zijn administratie niet op orde was.

Fracties in de Tweede Kamer kunnen bij het bestuurd, het presidium, rekeningen indienen voor zaken die het functioneren van de fractie ondersteunen. Wilders diende onder deze noemer de advocatenkosten in die hij had gemaakt in het proces dat tegen hem werd aangespannen vanwege haatzaaien. Hij werd in 2011 vrijgesproken. Moszkowicz was destijds zijn advocaat.

Niet uitgesplitst

Het bestuur besloot de rekening niet te vergoeden omdat de factuur niet specifiek genoeg was. Het bedrag was volgens het presidium niet onderbouwd. Zo had Moszkowicz de uren die hij declareerde niet per dag uitgesplitst. Een lid van het presidium zegt daarover in de Volkskrant:

Ik zag die rekening en dacht: zo zo, die man weet van declareren. Er waren geen onderliggende stukken. Het was een bedrag van tussen de vijf en zes ton.

Volgens Martin Bosma, kamerlid voor de PVV, is de rekening aan Moszkowicz ‘netjes betaald’. Hij zegt tegen de krant dat hij zich niet kan herinneren dat de rekeningen bij het presidium zijn ingediend.