4 juni 2011
Rekenkamer: ICT van politie faalt
Een verslaggever van NRC Handelsblad las een geheim en vernietigend rapport van de Algemene Rekenkamer over de computersystemen van de politie. Er gingen, en gaan, miljoenen euro’s per jaar aan op, maar het lukt de politie niet om het ICT-beheer op orde te krijgen. Agenten hebben er last van bij het uitoefenen van hun werk, omdat de meeste programma’s gewoon niet goed werken, of niet samenwerken.
De programma’s die moeten helpen bij aangiftes opnemen of recherche zijn vaak ‘matig gebruiksvriendelijk’ of zelfs in kritieke toestand, zo schrijft de Rekenkamer.
Zo heeft de politie bijvoorbeeld onvoldoende beeld van dadergroepen die fraudes of diefstallen plegen in verschillende delen van het land. Maar het kan ook zijn dat in een moordonderzoek bij een buurtonderzoek een persoon niet wordt gesignaleerd terwijl die in een ander deel van het land bekend staat als iemand die opdook als verdachte zedendelinquent.
De burgemeesters van de grote steden moeten de vernieuwing van de automatisering bij de politie coördineren maar bakken er ook niks van. Ze hebben ‘onvoldoende bestuurlijke grip’ op de problemen.
Behalve dat de systemen onvoldoende (samen)werken is er ook nog een groot budgettair probleem. De kosten kunnen de komende jaren explosief stijgen omdat er binnen de politieorganisatie geen overzicht is van het probleem. Met andere woorden: ook al hervormt minister Opstelten van Justitie nu de politie tot een landelijk geheel, daarmee zijn de ICT-zorgen nog lang niet uit de wereld.
Na aandringen van de Tweede Kamer vroeg minister Opstelten vorig jaar aan de Algemene Rekenkamer een analyse te maken van de problemen.