Relschoppers FC Twente veroordeeld

De rechtbank Overijssel heeft vrijdag tien FC Twente-supporters veroordeeld voor hun aandeel tijdens de rellen bij FC Twente – PSV op 6 april 2017. Ze gebruikten geweld tegen de ME en tegen eigendommen van de club. De meesten krijgen een taakstraf opgelegd, één man krijgt 2 maanden celstraf.

Rellen na inval

Tijdens de thuiswedstrijd tegen PSV deed de politie een inval in het supportershome van Vak-P in het kader van een onderzoek naar drugshandel. Daarop braken er rellen uit in en om de Grolsch Veste. Zo werd tegen de rolluiken van het supportershome geschopt en geprobeerd deze omhoog te trekken. Ook werd een toegangsdeur naar het supportershome ingetrapt, terwijl in het supportershome politiemensen bezig waren met het onderzoek. Leden van de ME werden belaagd met riemen en bekogeld met stenen en een kliko. De politie gaf twee weken na de rellen bodycambeelden vrij van de politie-inval.

Straffen

Alle mannen in de leeftijd van 19 t/m 43 jaar zijn veroordeeld voor openlijk geweld tegen personen en goederen. Een 19-jarige man uit Enschede kreeg 2 maanden celstraf. De straffen variëren omdat de ene relschopper meer heeft gedaan dan de ander. Ook zijn er enkele relschoppers zonder strafblad. Verder hebben sommigen verklaard wat er die avond gebeurde en verantwoordelijkheid genomen voor hun acties.

Satudarah

De politie-inval in het supportershome van Vak-P was een gerichte actie tegen leden van de motorclub Satudarah. Dat bleek uit een uitgelekte vertrouwelijke bestuursrapportage van de politie Oost-Nederland aan burgemeester Van Veldhuizen van Enschede. In het verslag staat dat in augustus 2016 signalen via de criminele inlichtingendienst binnenkwamen dat Satudarah actief handelde in harddrugs vanuit het supportershome van Vak-P.

‘Veiligheid in het geding’

In het rapport worden meerdere incidenten gemeld waarbij leden van Satudarah betrokken waren. Niet alleen de handel in drugs, maar ook bij vechtpartijen voor de ingang van het supportershome. Via het home konden ook bezoekers zonder controle op wapens, vuurwerk of met een stadionverbod via de binneningang naar de tribunes. Volgens de politie was daarmee de veiligheid in het geding.

Vak-P furieus

Uit het onderzoek bleek dat er bij de inval onder meer 11 gram cocaïne en een mes is gevonden. Vak-P heeft vol verbazing en woede gereageerd op de straffen die de rechtbank heeft uitgedeeld. “Meermaals zijn we door en na de inval al geslachtofferd. De jongens met de schoonmaakdoekjes in de hand werden onder schot gehouden alsof ze banden hadden met Escobar. Nadat in het home niet kilo’s, maar slechts enkele grammetjes werden gevonden, werd uit het niets het hele home aan gort geslagen. Daarna (nota bene als reactie) ontstond natuurlijk het nodige tumult in het stadion, we wisten niet wat ons overkwam.”