De miljoenenschuld van de brokkenpiloot

Remko van L. (44) – de getuige die met zijn gezin in een beschermingsprogramma van justitie verkeert – had tussen de tien en twintig miljoen euro aan schulden. Dat zegt de curator van zijn persoonlijke faillissement aan tijdschrift Quote. Curator Michel Moeijes: ‘Er is op geen enkele wijze een administratie gevoerd. We kunnen niet eens met zekerheid zeggen of al die miljoenen wel naar de vastgoedprojecten zijn gegaan, of dat ze voor iets anders zijn gebruikt.’  Tegen Van L. is door Moeijes in 2011 aangifte van fraude gedaan.

Van L. zat op dat moment al in het beschermingsprogramma. Hij is met zijn partner getuige in de grote afpersingszaak tegen onder meer Harry S. en Donald G. Hij zou door G. zijn afgeperst.

Eén van de grote financiële catastrofes die Van L. heeft opgezet is een “vastgoedproject” in de Verenigde Staten, in Jackson Hole, Wyoming. Luxe-appartementen waarmee investeerders wel 18% rente mee kunnen vangen, zo beloofde Van L. in 2003. Verschillende Nederlandse rijkaards gingen ermee voor miljoenen per stuk de bietenbrug op.

Ook Fortis-dochter Box investeerde in het project, zegt Jan Brand (625 miljoen euro nummer 38 in de Quote 500). Box deed namens Brand, buiten zijn medeweten, ook vijf miljoen euro betalen.

In 2005 heeft Van L. geld nodig want de beloofde rendementen blijven uit en zijn Bare Investments gaat failliet, alleen investeringsfonds Brixx blijft over. Hij accepteert vanaf dat moment ook investeringen op persoonlijke titel, schrijft Quote. ‘Ook bij mensen met wie hij beter geen zaken had kunnen doen’, zegt een familielid.

En dan wordt terugbetalen nog ingewikkelder, want sommige investeerders dreigen met geweld. Justitie wil nu bewijzen dat de groep rond G. (foto links) Van L. heeft afgeperst. 

En nu heeft de ‘bedreigde getuige’ Van L. een conflict met justitie over zijn beveiliging, iets waarover het Openbaar Ministerie weinig over naar buiten hoeft te brengen omdat Van L. geen ‘kroongetuige’ is. Hij heeft zelf – dixit OM – immers geen strafbare feiten gepleegd.

Nee?

Al die geldstromen die door de bedrijven en rekeningen van Van L. stroomden: waren het afpersgelden, terugbetalingen of witwasserij voor andermans en eigen rekening? Wat was de precies de rol van Remko van L.? Volgens de curator pleegde hij in ieder geval fraude.

Behandeling van één en ander kan dit najaar in de beveiligde rechtbank in Rotterdam in het proces tegen Donald G. c.s. nog boeiende verhalen op gaan leveren. 

Lees het verhaal deze maand in Quote.

Zie ook:

Dino en Donald en de liquidaties 

Anderzijds: Van Lent en Endstra

Enerzijds: Noodbrief van de getuige