Ria en de miljoenen van John Mieremet

Op 10-10-2010 trouwt Ria Eelzak (47), de weduwe van topcrimineel John Mieremet, in Valkenswaard met de Brabantse horecaman Wim. Een nieuwe start voor haar. Maar hoe zit het vijf jaar na de liquidatie van Mieremet met zijn miljoenen? Waar is de 25 miljoen euro gebleven? Deze week in Panorama een groot verhaal over de laatste jaren van John Mieremet en wat daarna kwam.

Op zondagavond 10 oktober 2010 haasten honderden mensen zich naar zaal Maanen aan de Leenderweg in Valkenswaard. Hier is het bruiloftsfeest van Ria Eelzak en haar nieuwe liefde Wim. Het is een mooie trouwdatum: 10-10-2010. Het zal toeval zijn, maar op de kop af tien jaar eerder, op 10-10-2000, werd Sam Klepper (40), de partner in crime van John Mieremet, in Amsterdam geliquideerd. Vijf jaar later volgde Mieremet zelf, op 1 november 2005, in Thailand. Hij was 45 jaar.

Ria verloor daarmee niet alleen haar levenspartner, ook op zakelijk gebied kreeg ze heel wat voor de kiezen. John en Ria waren niet officieel getrouwd, maar ze waren wel 26 jaar samen geweest en hadden vier kinderen: Barry, Kelly, Samantha en Danny. Alle bezittingen van het paar en alle bedrijven stonden – en staan – op naam van Ria. Dat de Nederlandse fiscus en justitie menen dat het allemaal afkomstig is van John Mieremet en dat het gaat om uit misdaad verkregen geld, is niet verbazingwekkend, maar op papier is alles nog steeds van Ria.

De liquidatie van Mieremet had alles te maken met zijn zakelijke transacties met vastgoedman Willem Endstra. Mieremet – pardon, Ria – had een deel van het kapitaal (ongeveer 25 miljoen euro) geïnvesteerd bij Endstra, maar die was slecht van terugbetalen. Mieremet werd boos en gaf een interview aan De Telegraaf, waarin hij Endstra betitelde als de ‘bankier van de onderwereld’. Dat was voor Endstra de beslissende dreun die zijn toch al wankelende imperium liet instorten.

Volgens de media zou Mieremet toen wel een groot deel van het geld hebben teruggekregen, meer dan 20 miljoen euro. Maar volgens Ferry de Kok, die de laatste jaren van zijn leven dag en nacht optrok met Mieremet, is het veel minder: hooguit 1 miljoen. De officiële claim – van Ria – is 3,6 miljoen euro. Daar ligt nog steeds beslag op.

Wie de KRO-serie Penoza volgt, krijgt een indruk van wat er gebeurt als een crimineel wordt vermoord en zijn weduwe met ‘de erfenis’ wordt opgescheept. De vergelijkingen met Penoza zijn verleidelijk. In de serie krijgt de vrouw van het slachtoffer te maken met bankpassen die geblokkeerd zijn, politiemensen die haar lastigvallen en criminele vrienden die nog wat rekeningen te vereffenen hebben. In de serie neemt de vrouw de handschoen op en gaat ze zelf het criminele circuit in.

De werkelijkheid bij ‘de erven Mieremet’ is anders. Ria was alleen beheerder van het kapitaal en op papier de bestuurder van de bedrijven, ze heeft zich ook na de dood van Mieremet niet bemoeid met criminele zaken. Nog afgezien van de vraag of ze dat zou willen: Ria wordt niet gezien als iemand die de capaciteiten heeft om de leiding van een criminele organisatie op zich te nemen. Wel kreeg ze elf dagen na de dood van haar levenspartner al bezoek van twee rechercheurs, die ze te kennen gaf dat ze niet wist waarom John was doodgeschoten en dat ze zich niet met zijn zaken bemoeide: ze had haar eigen bedrijf.

Er stonden verschillende bv’s op naam van Ria. Het ging vooral om twee gokhallen in Amsterdam en enkele vastgoedbedrijven. Dat Ria zich niet actief met deze zaken bemoeide, vond de Nederlandse justitie zo verdacht dat men na de dood van Mieremet meteen beslag legde op alle bezittingen: Ria werd als ‘strovrouw’ gezien. Er was een vermoeden dat de zaken ooit waren begonnen met uit misdaad verkregen geld, maar op papier was er niets aan de hand.

Lees verder in de papieren Panorama.