Rijksrecherche onderzoekt beïnvloeding getuige

De rijksrecherche doet onderzoek naar twee Limburgse officieren van justitie, die contact hebben gehad met een politieman over zijn verklaring in een vastgoedfraudezaak. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt bij de hervatting van de zaak. Vorige week werd duidelijk dat de officieren van justitie met de getuige hebben gesproken, waarna hij een aanvulling op zijn verklaring gaf.

Ook hebben de officieren van justitie meegekeken toen de politieman zijn verklaring nalas en ondertekende. De zaaksofficier heeft maandag gezegd dat dat een 'betreurenswaardige fout' was. 'Dat had niet mogen gebeuren.'

Het OM stelt dat de verklaring van de politieman niet is beïnvloed of is veranderd. De zaak tegen hoofdverdachte Joep J., zijn gezinsleden en medeverdachten hoeft dan ook niet belemmerd te worden.

Het onderzoek zou binnen een week worden afgerond.

Ruzie kroongetuige

Het voorval kwam aan het licht toen een brief die de rechter-commissaris heeft gestuurd aan de hoofdofficier van justitie in Maastricht lekte. Daarin trok de rechter-commissaris aan de bel over de 'verbijsterende gebeurtenis'.

De politieman moest een verklaring afleggen over de getuigenissen van kroongetuige Pascal H., die de politie heeft verteld over vastgoedfraude in Limburg. H. heeft ruzie gekregen met justitie en heeft daarom bij het gerechtshof afgedwongen dat zijn verklaringen niet mogen worden gebruikt in de zaak van Joep J.

Verklaringen toch gebruikt?

Tijdens de zaak tegen J. kwamen er echter aanwijzingen dat de verklaringen van H. wel zijn gebruikt. De rechter in de zaak tegen J. wilde daarom dat de verklaringen aan het strafdossier toegevoegd zouden worden.

Omdat dat onmogelijk was vanwege het verbod van het gerechtshof om de verklaringen van H. openbaar te maken, nam het ook genoegen met verhoren van betrokkenen.

Lees ook:

OM beïnvloedde getuige in vastgoedzaak

Mislukte deal kroongetuige breekt justitie op

Pascal H. eist dwangsom om kluisverklaringen

Verklaringen Pascal H. moeten uit de kluis

RC mag kluisverklaringen ook niet zien

Kluisverklaringen mogen toch geheim blijven