Rijksrecherche onderzoekt lekken informatie Enschedese moorden

De Rijksrecherche gaat onderzoeken hoe het mogelijk is dat er steeds informatie over het onderzoek naar de viervoudige moord Enschede naar de media kan lekken. Na overleg met de de korpschef Oost-Nederland heeft de hoofdofficier van justitie de Rijksrecherche ingeschakeld.

Veel details

Er zijn de afgelopen dagen heel veel details uit het onderzoek in de media beland. Korpschef Oscar Dros: ‘Daar maak ik me ernstig zorgen over. Sterker: dit is onacceptabel.’ Hoofdofficier van justitie John Lucas:

Als informatie voortijdig in de media staat, kunnen getuigen of verdachten beïnvloed raken. Een zuiver strafproces vindt niet in de media plaats. Dat proces hoort in beslotenheid en in de rechtszaal gevoerd te worden. De verdachten in deze zaak zitten in alle beperkingen; dat betekent dat hun advocaten in de media niet inhoudelijk over de zaak mogen spreken. Ook voor hun is het dan wrang om toch voortdurend inhoudelijke details uit de media te vernemen.

Politiechef Dros vult aan:

Ik wil weten hoe deze informatie op straat terecht komt. Ik wil niet vooruit lopen op de uitkomst van dat onderzoek, maar ik wil dat dit stopt. Het raakt de integriteit van het strafproces en het is pijnlijk voor nabestaanden, die details over de dood van hun geliefden in de media horen.

Journalisten

Het onderzoek zal zich richten op betrokkenen rond het onderzoek. Journalisten maken geen deel uit van dit onderzoek. Justitie tekent aan dat journalisten ‘de vrijheid hebben om te publiceren over informatie die met hen gedeeld wordt.’ Kennelijk wil justitie niet dat telefoons van journalisten worden getapt, zoals eerder voorkwam in lekonderzoeken.